Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IZRAELIS
Izraelio aviacija smogė Latakijos uostui Sirijoje
BNS
Pixabay

Izraelio karinės oro pajėgos antradienį smogė Sirijos uostui Latakijai, surengusios jau antrą per šį mėnesį tokio pobūdžio ataką prieš svarbią infrastruktūrą kaimyninėje šalyje, pranešė sirų valstybinė žiniasklaida.

Nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais Izraelis neretai surengia antskrydžių konflikto krečiamoje kaimynėje. Per tokius smūgius dažniausiai taikomasi į Sirijos vyriausybės pajėgas, taip pat į jų sąjungininkes Irano remiamas pajėgas bei Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ kovotojus.

„Apie 3 val. 21 min. (vietos ir Lietuvos laiku) priešas Izraelis įvykdė agresiją iš oro keliomis raketomis nuo Viduržemio jūros pusės... smogė konteinerių aikštelei Latakijos uoste“, – kariuomenės šaltinius citavo Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA.

Smūgis padarė „reikšmingos materialinės žalos“ ir sukėlė gaisrų, pridūrė agentūra.

Paprašytas pateikti informacijos apie antskrydį, vienas Izraelio kariuomenės atstovas pažymėjo: „Nekomentuojame užsienio žiniasklaidos pranešimų.“

SANA paskelbtose nuotraukose matyti, kaip ugniagesiai žarnomis taikosi į liepsnojančių konteinerių krūvas, gaisrui nušviečiant naktinį dangų.

Naujienų agentūros teigimu, konteineriuose buvo gabenama „variklių alyva ir automobilių bei kitų transporto priemonių atsarginės dalys“.

Tačiau Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), gaunanti informacijos iš plataus šaltinių tinklo Sirijoje, pareiškė, kad tame krovinyje buvo „ginklų ir šaudmenų, tikriausiai iš Irano“.

SOHR duomenimis, smogus konteineriams nugriaudėjo keli „galingi sprogimai, kurie buvo juntami Latakijos mieste ir jo priemiesčiuose“.

Tai jau antras kartas šį mėnesį, kai Izraelis puola šį konteinerių terminalą Latakijos uoste.

Gruodžio 7-ąją Izraelis surengė smūgių, nutaikytų į iranietiškos ginkluotės siuntas Latakijoje, esančioje Sirijos vakarinėje pakrantėje, prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) tvirtai remiančiame regione. Per šį antpuolį žmonės nenukentėjo, bet uoste driokstelėjo virtinė sprogimų, nurodė SOHR. Pasak jos, tai buvo pirmas toks smūgis uoste nuo pilietinio karo pradžios.

Šešėlinis karas

SOHR duomenimis, šiemet Izraelis atakavo apie 30 taikinių Sirijoje ir nukovė 130 asmenų, įskaitant penkis civilius gyventojus ir 125 Damaskui ištikimus kovotojus.

Žydų valstybė retai komentuoja atskirus smūgius šiaurinėje kaimynėje, su kuria Izraelis formaliai tebekariauja, bet nuo 2011 metų ji yra patvirtinusi šimtus tokių reidų.

Kaip nurodoma vienoje Izraelio kariuomenės ataskaitoje, 2020 metais ji smogė apie 50 taikinių Sirijoje.

Lapkritį per izraeliečių smūgius žuvo trys vyriausybės pajėgų kariai ir du su „Hezbollah“ susiję sirų kovotojai, pranešė SOHR.

Per daugiausiai aukų pareikalavusią operaciją nuo antskrydžių kampanijos pradžios Izraelis šių metų sausį Sirijos rytuose nukovė 57 provyriausybinių pajėgų narius ir jas remiančius kovotojus.

Izraelio kariuomenė šiuos smūgius pateisina kaip pastangas neleisti pagrindiniam priešui Iranui įsitvirtinti prie savo slenksčio.

Izraeliečių karinės žvalgybos vadovas generolas majoras Aharonas Haliva apkaltino Teheraną „ir toliau skatinant ardomąją veiklą ir terorą“ Viduriniuose Rytuose.

Tęsiantis vadinamajam šešėliniam karui, Izraelis taikosi į įtariamus iraniečių karinius objektus Sirijoje ir vykdo sabotažo kampaniją prieš Irano branduolinę programą.

Šiitiška respublika yra viena svarbiausių Damasko režimo rėmėja prieš dešimtmetį prasidėjusiame pilietiniame kare.

Iranas finansuoja, ginkluoja ir vadovauja daugeliui Sirijos ir reguliariųjų ginkluotųjų pajėgų pusėje kovojančių užsienio sukarintų grupuočių, iš kurių pagrindinė yra įtakinga Libano šiitų organizacija „Hezbollah“.

Sirijos konfliktas, įsiplieskęs 2011 metais, kai vyriausybė mėgino brutaliai numalšinti taikius antivyriausybinius protestus, pareikalavo jau beveik 500 tūkst. žmonių gyvybių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 28 08:34
Spausdinti