Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelio kariai kaltinami apšaudę pagalbos eilėje laukiančius civilius Gazoje
ELTA
IQ
Scanpix
Gyventojai neša per apšaudymą žuvusio palestiniečio kūną.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad žuvo 104 žmonės ir daugiau kaip 750 buvo sužeisti, kai Izraelio kariai apšaudė civilius, susirinkusius prie pagalbos skirstymo punkto šioje palestiniečių teritorijoje.

Žuvusiųjų per „žudynes“ Gazos mieste skaičius „išaugo iki 104 kankinių ir 760 sužeistųjų dėl okupacinių pajėgų kulkų, nukreiptų į piliečių susibūrimo vietą“ prie Nabulsio žiedinės sankryžos, sakė ministerijos atstovas Ashrafas al Qudra.

Kaip rašo naujienų agentūra AP, Izraelio pareigūnai pripažino, kad kariai atidengė ugnį, tačiau teigė, kad tai padarė po to, kai minia grėsmingai priartėjo. Kariuomenė pareiškime nurodė, kad „dešimtys žmonių žuvo ir buvo sužeisti dėl stumdymosi, sutrypti ar ant jų užvažiavus sunkvežimiams“.

Paliaubų pirmadienį veikiausiai nebus

Tuo metu JAV prezidentas Joe Bidenas sako, kad susitarimas dėl paliaubų Gazos kare tikriausiai nebus pasiektas iki pirmadienio. „Iki pirmadienio tikriausiai ne“, – teigė jis ketvirtadienį Vašingtone žurnalistų paklaustas apie galimą susitarimą. Tačiau J. Bidenas ir toliau buvo nusiteikęs optimistiškai. Jis savaitės pradžioje buvo suteikęs atitinkamų vilčių, kai pareiškė: „Tikiuosi, kad iki kito pirmadienio turėsime paliaubas“.

J. Bidenas trumpai pakomentavo ir pranešimus apie dešimtis gyvybių pareikalavusį incidentą, kai Izraelio kariai ketvirtadienio rytą apšaudė civilius, susirinkusius prie pagalbos skirstymo punkto Gazos Ruože. Paklaustas apie incidento padarinius galimoms paliauboms, prezidentas sakė, kad tai gali apsunkinti derybas. Tačiau jis pridūrė nežinąs konkrečių detalių apie incidentą.

Tarpininkaujant Egiptui, JAV ir Katarui, šiuo metu deramasi dėl paliaubų Gazos Ruože ir izraeliečių įkaitų paleidimo.

2024 02 29 19:27
Spausdinti