Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


IZRAELIO KARAS GAZOS RUOŽE
Izraelio kariuomenė teigia apsupusi Gazos miestą
BNS
Scanpix
Izraelio sausumos pajėgos apsupo „Hamas“ tvirtovę Gazos miestą.

Izraelio sausumos pajėgos penktadienį apsupo „Hamas“ tvirtovę Gazos miestą po to, kai artima žydų valstybės sąjungininkė JAV paragino imtis konkrečių veiksmų siekiant sumažinti civilių aukų skaičių.

Prieš penktadienį planuojamą vyriausiojo JAV diplomato Antony Blinkeno vizitą į Izraelį šalies kariuomenė pranešė užbaigusi didžiausio Gazos Ruožo miesto apsuptį ir pradėjusi naują beveik mėnesį trunkančio karo su „Hamas“ etapą.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ketvirtadienį taip pat pasidžiaugė iki šiol pasiektomis pergalėmis ir karių, kuriuos lankė, grupei pasakė, kad Izraelio pajėgos žengia į priekį, nepaisant skaudžių nuostolių.

„Esame pačiame kampanijos įkarštyje. Turime labai įspūdingų laimėjimų, – kalbėjo jis netoli Tel Avivo esančioje bazėje. – Mes jau esame daugiau nei Gazos miesto pakraštyje. Mes judame pirmyn.“

Izraelio kariuomenė Gazos miestą vadina „Hamas“ organizacijos centru.

Tačiau čia taip pat gyvena apie pusė milijono palestiniečių, kurie jau kelias savaites kenčia nuo alinančių bombardavimų iš oro, mažėjančių atsargų ir kasdienių mirčių.

Prie Gazos miesto ligoninės „al Quds“ kalbinti gyventojai, ieškantys prieglobsčio nuo Izraelio smūgių, naujienų agentūrai AFP sakė, kad civiliai ilgai neatlaikys dabartinės realybės.

„Tai nėra gyvenimas. Mums reikia saugios vietos savo vaikams, – sakė 50-etė Hiyam Shamlakh. – Visi yra išsigandę, vaikai, moterys ir pagyvenę žmonės.“

Tačiau panašu, kad laukia dar daugiau mirčių, karui persikeliant į miestą ir po žeme – „Hamas“ kariauja iš tunelių komplekso, kuris, kaip manoma, driekiasi šimtus kilometrų.

„Hamas“ karinis sparnas, Ezzedine'o al Qassamo brigados, tvirtino, kad įsiveržę Izraelio kariai namo grįš „juoduose maišuose“.

„Gaza taps Izraelio istorijos prakeiksmu“, – garso įraše sakė jo atstovas spaudai Abu Obeida.

Sumažinti žalą

Praėjo beveik mėnuo nuo kruvinų spalio 7-osios „Hamas“ reidų į Izraelį, per kuriuos žuvo apie 1 400 žmonių.

Izraelio sąjungininkai palaiko žydų valstybės teisę į savigyną, tačiau pasaulyje auga susirūpinimas ir pyktis dėl to, kaip Izraelis nusprendė tęsti karą.

„Hamas“ kontroliuojamos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, per Izraelio bombardavimus žuvo daugiau kaip 9 000 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Išvykdamas iš Jungtinių Valstijų A. Blinkenas pareiškė, kad spaus Izraelį geriau apsaugoti civilius gyventojus.

„Kalbėsime apie konkrečius veiksmus, kurių galima ir reikia imtis siekiant sumažinti žalą vyrams, moterims ir vaikams Gazos Ruože“, – sakė jis žurnalistams.

Tačiau ir Izraelis, ir Jungtinės Valstijos atmetė galimybę visiškai nutraukti ugnį, nes, jų teigimu, tai leistų „Hamas“ persigrupuoti ir papildyti atsargas.

Visgi JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė palaikymą laikinoms kovos veiksmų pertraukoms, kad būtų galima teikti humanitarinę pagalbą.

„Pastarosiomis dienomis matėme, kad palestiniečių civiliai gyventojai ir toliau labiausiai kenčia“, – sakė A. Blinkenas, kaip manoma, turėdamas omenyje pasikartojančius Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovyklai į šiaurę nuo Gazos miesto.

Gazos Ruožo valdžia pranešė, kad per šiuos smūgius žuvo 195 žmonės, dar šimtai dingo ir buvo sužeisti; šių duomenų AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti.

Protestuodamos prieš bombardavimą įvairios šalys visame pasaulyje atšaukė savo ambasadorius iš Izraelio. Bolivija savo ruožtu nutraukė diplomatinius ryšius.

Jungtinių Tautų teisių stebėtojai perspėjo, kad tokie tankiai apgyvendintų gyvenamųjų rajonų bombardavimai gali prilygti karo nusikaltimams.

Visgi Izraelis siekia įrodyti, kad Džabalijos stovykla buvo teisėtas taikinys, sakydamas, kad nukovė aukšto rango „Hamas“ vadą po stovykla esančiame tunelių komplekse.

Dideli smūgiai ketvirtadienį taip pat buvo suduoti pabėgėlių stovyklai Bureidže ir netoli JT mokyklos Džabalijos pabėgėlių stovykloje, kur, Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo 27 žmonės.

2023 11 03 07:56
Spausdinti