Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


ARTIMŲJŲ RYTŲ KONFLIKTAS
Izraelio parlamentas parodė, ką mano apie Palestinos valstybę
BNS
ELTA
Unsplash
Žmogus su Palestinos vėliava.

Taikai Artimuosiuose Rytuose dar ne visi pasiruošę. Izraelio parlamentas trečiadienį didele balsų dauguma pritarė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu pasiūlymui, kuriuo nepritariama vienašališkam Palestinos valstybės pripažinimui.

Balsavimas įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad JAV prezidento Joe Bideno dministracija ir nedidelė arabų šalių grupė rengia išsamų ilgalaikės Izraelio ir palestiniečių taikos planą.

Pranešime teigiama, kad jame numatytas Palestinos valstybės sukūrimo tvarkaraštis.

Trečiadienį Izraelio parlamentas pritarė B. Netanyahu pasiūlymui – už jį balsavo 99 iš 120 įstatymų leidėjų.

„Šis svarbus balsavimas pabrėžia mūsų bendrą apsisprendimą“, – socialiniame tinkle „X“ parašė B. Netanyahu bei pridūrė, kad šis balsavimas yra galinga žinia tarptautinei bendruomenei.

Pasiūlyme, dėl kurio balsavo parlamentas, teigiama, kad bet koks susitarimas būtų pasiektas „tik tiesioginių šalių derybų būdu ir be jokių išankstinių sąlygų“.

„Izraelis ir toliau priešinsis vienašališkam Palestinos valstybės pripažinimui. Tokia deklaracija po spalio 7-osios žudynių būtų didžiulis atlygis už precedento neturintį terorizmą ir užkirstų kelią bet kokiam būsimam taikos susitarimui“, – sakoma pranešime.

„The Washington Post“ pranešė, kad planas prasidėtų nuo paliaubų, kurios turėtų trukti mažiausiai šešias savaites, o pareigūnai tikisi, kad susitarimas bus pasiektas iki musulmonų šventojo ramadano mėnesio pradžios – maždaug kovo 10 dieną.

Susitarime būtų numatyta sustabdyti kovas, paleisti įkaitus, kuriuos „Hamas“ laiko Gazos Ruože nuo spalio 7-osios išpuolio, ir galiausiai nustatyti tvarkaraštį Palestinos valstybės sukūrimui.

Tuo metu Izraelio ministras Benny‘is Gantzas teigia matąs pirmųjų ženklų, kad pavyks susitarti dėl įkaitų paleidimo. „Yra daug žadančių ankstyvų galimos pažangos ženklų“, – sakė premjero B. Netanyahu karo kabineto narys. „Nesiliausime ieškoti būdų ir nepraleisime jokios galimybės, kas savo merginas ir vaikinus susigrąžintume namo“, – pridūrė jis.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą.

2024 02 22 09:11
Spausdinti