Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


IZRAELIO TEISMŲ REFORMA
Izraelio teismas pradėjo nagrinėti pirmąją bylą dėl B. Netanyahu teismų reformų
BNS
Scanpix
Izraelio Aukščiausiasis Teismas.

Izraelio Aukščiausiasis Teismas antradienį pradėjo nagrinėti pirmąją bylą dėl ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vykdomos prieštaringai vertinamos teismų sistemos pertvarkos teisėtumo.

Šios bylos svarbą rodo tai, kad pirmą kartą Izraelio istorijoje visi 15 Izraelio Aukščiausiojo Teismo teisėjų skundus dėl šio įstatymo nagrinėja kartu. Nors paprastai bylas nagrinėja trijų teisėjų kolegija, kartais teisėjų gali būti daugiau. Bylos nagrinėjimas taip pat bus tiesiogiai transliuojamas.

„Tai istorinė diena, – sakė Jeruzalėje įsikūrusio analitinio centro – Izraelio demokratijos instituto – viceprezidentė Susie Navot. – Tai pirmas kartas, kai vyksta toks bylos nagrinėjimas.“

B. Netanyahu koalicija, sudaryta iš ultranacionalistų ir itin religingų įstatymų leidėjų, pradėjo šią pertvarką šių metų pradžioje, pačioje savo kadencijos pradžioje. Teismų reformų šalininkai teigia, kad nerenkama šalies teismų sistema, kuriai vadovauja Aukščiausiasis Teismas, turi per daug galių.

Anot kritikų, planas susilpninti Aukščiausiąjį Teismą panaikins svarbią apsaugos priemonę ir sutelks valdžią B. Netanyahu ir jo sąjungininkų rankose.

„Šiandien kartu su milijonais piliečių stovime čia, kad sustabdytume vyriausybės perversmą“, – sakė Izraelio judėjimo už kokybišką vyriausybę pirmininkas Eliadas Shraga.

„Kartu mes išsaugosime Izraelio demokratiją“, – pridūrė jis.

Protestai

Antradienio posėdyje vyresnieji teisėjai turės nuspręsti, ar pritarti savo įgaliojimų apribojimams. Jame daugiausia dėmesio bus skiriama priemonei, panaikinančiai teismo galimybę atšaukti vyriausybės veiksmus, kuriuos jis laiko nepagrįstais. Anksčiau teisėjai naudojo šį teisinį standartą, kad užkirstų kelią vyriausybės sprendimams ar paskyrimams, kurie laikomi netinkamais ar korumpuotais.

Ši teismų sistemos pertvarka, kurią oponentai apibūdina kaip didelę grėsmę Izraelio demokratijai, įsiutino įvairių visuomenės sluoksnių izraeliečius ir išprovokavo protestus.

Protestuotojai daugiausia priklauso pasaulietinei vidurinei klasei. Aukštųjų technologijų verslo atstovai grasino išvykti iš šalies, jei bus įgyvendinta teismų sistemos pertvarka, o tūkstančiai kariuomenės rezervistų dėl šios pertvarkos pareiškė atsisakantys eiti į tarnybą.

B. Netanyahu šalininkai paprastai yra neturtingesni, religingesni ir gyvena Vakarų Kranto nausėdijose arba atokiose kaimo vietovėse. Daugelis jo šalininkų yra darbininkų klasės žydai, kurių šaknys yra Artimųjų Rytų šalyse.

Antradienį, prasidėjus posėdžiui, prie įėjimo į Aukščiausiąjį Teismą protestuoti išėjo kelios dešimtys dešiniųjų aktyvistų. „Tauta yra suverenas!“ – šaukė jie, laikydami plakatus, kuriuose skelbė, kad balsavo už B. Netanyahu, o ne už Aukščiausiojo Teismo pirmininkę Esther Hayut.

Antradienį sprendimas greičiausiai nebus priimtas, tačiau posėdžio metu gali paaiškėti, kokiu keliu teismas pasuks.

Konstitucinės krizės grėsmė

Ši byla yra platesnio masto Izraelyje vykstančio ginčo tarp iš esmės skirtingų demokratijos interpretacijų esmė.

B. Netanyahu ir jo koalicija teigia, kad jie, kaip išrinkti atstovai, turi demokratinius įgaliojimus valdyti netrukdomi teismo, kurį jie vaizduoja kaip kairiojo sparno elito bastioną.

„Dabar (Aukščiausiasis Teismas) greičiausiai nuspręs ne tik tai, ką reiškia konstitucija, bet ir ką joje galima įrašyti, – sakė Eugene'as Kontorovichas iš Jeruzalėje įsikūrusio konservatyvaus politikos forumo. – Tai panaikina bet kokią galimą jau ir taip galingo Teismo kontrolę.“

Oponentai teigia, kad teismas yra pagrindinė daugumos valdymo kontrolės priemonė šalyje, kurioje tokia silpna stabdžių ir atsvarų sistema – tik vieneri parlamento rūmai, reprezentacinis prezidentas ir nėra tvirtos rašytinės konstitucijos.

Jie teigia, kad neturėdama įgaliojimų peržiūrėti ir panaikinti kai kuriuos vyriausybės sprendimus, B. Netanyahu vyriausybė galėtų į ministrų kabineto postus paskirti nuteistus bičiulius, panaikinti moterų ir mažumų teises ir aneksuoti okupuotą Vakarų Krantą.

„Turime prisiminti, kad demokratijos nebemiršta per vieną dieną“, – sakė S. Navot iš Izraelio demokratijos instituto. – Demokratijos miršta lėtai, žingsnis po žingsnio, įstatymas po įstatymo. Todėl turėtume būti labai atsargūs su tokia teismų pertvarka.“

B. Netanyahu, kuris praėjusių metų pabaigoje grįžo į valdžią, nors yra teisiamas dėl kaltinimų kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo pažeidimu, politinė ateitis priklauso priklauso nuo jo griežtosios linijos, religiškai konservatyvių koalicijos partnerių, kurie grasino sukilti, jei jis stabdys teisės aktų priėmimą.

B. Netanyahu atsisakė aiškiai pasakyti, ar jis laikysis teismo sprendimo panaikinti naująjį įstatymą. Kai kurie jo koalicijos nariai užsiminė, kad vyriausybė galėtų ignoruoti teismo sprendimą.

Teisės ekspertai įspėja, kad tai gali išprovokuoti konstitucinę krizę, kai piliečiams ir šalies saugumo pajėgoms teks spręsti, kieno – parlamento ar teismo – įsakymų laikytis.

2023 09 12 15:55
Spausdinti