Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelio vyriausbės pasiūlymas – dviejų mėnesių paliaubos su „Hamas“
ELTA
Unsplash
Izraelio vėliava.

Izraelis siūlo dviem mėnesiams nutraukti ugnį Gazos kare, kuris tęsiasi jau daugiau nei 100 dienų.

Teigiama, kad toks siūlymas buvo pateiktas derybose tarpininkaujantiems Egiptui ir Katarui, juo siekiama užtikrinti, kad islamistų grupuotė „Hamas“ paleistų visus savo laikomus įkaitus, nurodė „Axios“. Straipsnio autorius – gerai žinomas ir gerų ryšių turintis Izraelio žurnalistas Barakas Ravidas rėmėsi dviejų neįvardytų Izraelio vyriausybės atstovų suteikta informacija.

Izraelio duomenimis, „Hamas“ vis dar laiko 136 įkaitus, pagrobtus per Gazą valdančios „Hamas“ ir kitų ekstremistų grupuočių spalio 7 d. išpuolius Izraelio pietuose.

Dviejų mėnesių paliaubos kol kas būtų dosniausias tokio pobūdžio Izraelio vyriausybės pasiūlymas. Per savaitę trukusias paliaubas lapkričio pabaigoje „Hamas“ paleido 105 įkaitus. Savo ruožtu, Izraelis paleido 240 palestiniečių kalinių.

Nuo to laiko Izraelio vyriausybė nebuvo linkusi daryti nuolaidų mainais į daugiau įkaitų.

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybė smarkiai kritikuojama dėl to, kad nepakankamai stengiasi išlaisvinti įkaitus.

Praėjusį savaitgalį Izraelyje į demonstracijas vėl rinkosi tūkstančiai žmonių, reikalaudami vyriausybės dėti daugiau ir svaresnių pastangų, kad belaisviai būtų išvaduoti.

Kaip teigiama portalo „Axios“ straipsnyje, dviejų mėnesių paliaubos nereiškia, kad konfliktas būtų užbaigtas – Izraelio kariai viso labo pasitrauktų iš apgyvendintų Gazos Ruožo centrų.

Izraelio kariuomenės nurodymu į ruožo pietus pasitraukę palestiniečiai galėtų sugrįžti į šiaurę. „Axios“ pranešė, kad Izraelio pasiūlymą karo kabinetas patvirtino prieš dešimtį dienų.

„Hamas“ yra pareiškusi, kad daugiau įkaitų bus paleista tik užbaigus karą.

Derybose tarpininkaujantys Egiptas su Kataras jau ne vieną savaitę stengiasi suderinti skirtingus reikalavimus. Šiuo metu svarstomas trijų etapų planas, kuriame numatytas įkaitų paleidimo ir karo veiksmų nutraukimo procesas.

Karą Gazoje sukėlė spalio 7 d. įvykdytas kruviniausias išpuolis Izraelio istorijoje, per kurį teroristai iš „Hamas“ ir kitų grupuočių Izraelyje nužudė daugiau nei 1 200 žmonių. Atsakydamas į šį išpuolį, Izraelis pradėjo pakrantės ruožo bombardavimą ir plataus masto sausumos operacija.

Izraelio vyriausybė paskelbė, kad konflikto tikslas yra sutriuškinti „Hamas“ kariuomenę ir išlaisvinti įkaitus.

2024 01 23 09:37
Spausdinti