Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


IZRAELIO IR LIBANO PASIENIS
Izraelis evakuoja gyvenvietes prie sienos su Libanu
BNS
Scanpix
Izraelio ir Libano pasienis.

Izraelio kariuomenė pirmadienį pranešė evakuojanti gyventojus iš gyvenviečių palei jos šiaurinę sieną su Libanu, ten didėjant įtampai, kuri tęsiasi 10 dienų trunkant karui su Gazos Ruožą kontroliuojančia „Hamas“.

Sekmadienį per raketų atakas iš Libano žuvo Izraelio civilis ir karininkas, o kariuomenė surengė atsakomuosius smūgius ir atakavo „Hezbollah“ kovotojų grupuotės infrastruktūrą.

Kariuomenė savo pranešime pažymėjo, kad „įgyvendinamas planas evakuoti šiaurės Izraelio gyventojus, gyvenančius iki dviejų kilometrų nuo Libano sienos į valstybės finansuojamus svečių namus“.

Šis žingsnis turės įtakos tūkstančiams žmonių, gyvenančių 28 bendruomenėse.

Daug žmonių iš teritorijos jau išvyko po to, kai pastarosiomis dienomis pasikartojantys apšaudymai pareikalavo aukų abiejose Jungtinių Tautų prižiūrimos Libano ir Izraelio sienos pusėse, kurios techniškai tebėra karo padėtyje.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas sakė, kad jo šalis „nėra suinteresuota karu šiaurėje, nenorime eskaluoti padėties“.

„Jei „Hezbollah“ pasirinks karo kelią, ji sumokės labai didelę kainą, – sakė jis sekmadienį. – Tačiau jei ji susilaikys, mes gerbsime situaciją ir išlaikysime viską taip, kaip yra.“

Gazos Ruožo palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ spalio 7 dieną netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių, įskaitant civilius.

Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo daugiau nei 2,7 tūkst. gyvybių.

Izraelis penktadienį nurodė 1,1 mln. gyventojų evakuotis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietinę prieš numatomą sausumos įsiveržimą, o Jungtinės Tautos paragino šį įsakymą atšaukti.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

2023 10 16 10:31
Spausdinti