Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


„HAMAS“ TERORISTŲ ATAKOS IZRAELYJE PLANAI
Izraelis: gauti duomenys rodo, kad „Hamas“ planavo ataką daugelį metų
ELTA
Scanpix
„Hamas“ teroristų tunelis.

Po spalio 7 d. išpuolio gauti „Hamas“ teroristų skaitmeniniai įrenginiai ir dokumentai atskleidžia daugelio metų planavimą ir itin aukštą „detalių ir parengties“ lygį, teigia Izraelio žvalgybos pareigūnai.

Medžiaga, paimta iš žuvusių ar sulaikytų užpuolikų, rodo detalius puolimo planus, kuriais buvo siekiama sukelti „tokį šoką, kuris palaužtų žmonių dvasią“, žurnalistams sakė vienas pareigūnas. Duomenys iš mobiliųjų telefonų, kompiuterių, planšetinių kompiuterių, GPS įrenginių, „GoPro“ kamerų, žemėlapių ir nešiojamųjų kompiuterių „rodo ilgus metus trukusį planavimą, kaip pulti bazes ir kibucus“, sakė kitas žvalgybos pareigūnas, abu jie kalbėjo anonimiškai.

Izraelio pareigūnų teigimu, spalio 7 d. šimtai palestiniečių iš „Hamas“ ir šios grupuotės sąjungininkų Gazos Ruože įsiveržė į Pietų Izraelį ir nužudė daugiau nei 1 200 žmonių, daugiausia civilių, paėmė apie 240 įkaitų. Reaguodamas į tai, Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“, nuolat bombarduoja Gazos Ruožą ir surengė jame sausumos puolimą.

Siekdamas išanalizuoti medžiagą, Izraelis vėl suaktyvino karinės žvalgybos padalinį „Amshat“, kad ištirtų daugybę dokumentų arabų kalba ir iššifruotų milijonus elektroninių duomenų. Visi kartu jie atskleidžia „mūšio planą“, sakė vienas pareigūnas ir pridūrė, jog „didžiausia staigmena buvo išsamaus pasirengimo lygis“.

Padalinys „Amshat“ buvo įsteigtas po 1973 m. arabų ir Izraelio karo ir nuo tada aktyvuotas kelis kartus. Gruodžio 1 d. laikraštis „The New York Times“ pranešė, kad daugiau nei prieš metus Izraelio žvalgyba gavo „Hamas“ planą, kuriame žingsnis po žingsnio pateikta išsami informacija apie išpuolį, panašų į tą, kuris buvo įvykdytas spalio 7 d., bet jis buvo įvertintas kaip „įsivaizduojamas“ scenarijus.

Įkaitų grobimo vadovas

Kompiuteriuose buvo aptikti išsamūs taktiniai planai, įskaitant tikslus, dalyvaujančių padalinių pavadinimus ir kiekvienam iš jų paskirtas užduotis, taip pat tiksli operatyvinė informacija, laikas ir reikalingų ginklų sąrašas. Ten taip pat buvo detalus Nahal Ozo karinės bazės, kurią „Hamas“ ir užėmė, piešinys.

Apieškojus žuvusių užpuolikų kūnus buvo rastos palydovinės nuotraukos ir tikslūs dviejų užpultų kibucų planai.

Vienas žvalgybos pareigūnas sakė esąs tikras, kad išsami informacija apie kibucus atkeliavo iš vidaus – ją perdavė ten dirbę palestiniečiai arba Izraelio arabai. Pareigūnas pridūrė, kad Izraelis nežino, kas perdavė informaciją apie bazę, bet ji negalėjo būti gauta iš atvirų šaltinių.

Žiniasklaidai taip pat buvo pasakyta, kad „dalis mokymų buvo skirti įkaitų paėmimui“, buvo rasti „kontroliniai sąrašai“ ir „frazių knygelės“. AFP matytas kontrolinis sąrašas liepia kovotojams visiems suaugusiems įkaitams uždengti akis ir surišti rankas. Jame priduriama, kad paėmusieji įkaitus turi „nužudyti tuos, kurie kelia problemų ar mėgina bėgti“. AFP parodytame pokalbių vadove yra apie 50 fonetiškai transkribuotų frazių hebrajų kalba, tarp jų tokios kaip „užsičiaupk“, „nejudėk“, „rankas aukštyn“, “gulk ant žemės“.

„Aukso grūdas“

Kai kurie rasti dokumentai nesusiję su spalio 7-osios išpuoliu, bet tarp jų yra ypač didelės karinės vertės. „Kai kurie „Hamas“ kovotojai buvo laikomi nežinioje, jie nežinojo, kas nutiks“, – sakė vienas pareigūnas. „Daug jų turėjo daiktų, nesusijusių su reidu, kai kurie atvažiavo kasdien naudojamais automobiliais“, – pasakojo kitas.

Vienas žvalgybos pareigūnas sakė, kad šioje informacijos gausybėje „kai kurie dalykai buvo žinomi, kai kurie nauji (...) Turime rasti aukso grūdą“.

Vienas pareigūnas sakė, kad buvo rastas išsamus pietinės Gazos žemėlapis su jame pažymėtais anksčiau nežinotais „Hamas“ kariniais objektais.

Žurnalistams taip pat buvo pranešta, kad „Amshat“ gavo tunelių Gazos Ruože vaizdus, bet neatskleista, kaip jie buvo gauti. Vaizduose matyti ilgi koridoriai, sutvirtinti betonu ir metalu, platūs ir pakankamai aukšti, kad galėtų pravažiuoti transporto priemonė. Vienas žvalgybos pareigūnas sakė, kad „nenustebtų“, jei gilių, susipynusių tunelių tinklas iš viso siektų daugiau nei 500 kilometrų.

„Visas Gazos Ruožas yra tunelių matrica (...) Įsivaizduokite, kiek ten galima laikyti įkaitų“, – sakė jis.

2023 12 05 14:27
Spausdinti