Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ANTAUSIS BRIUSELIUI
Izraelis parodė, ką mano apie ES įtaką Artimuosiuose Rytuose
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
ES Užsienio reikalų tarybos posėdis.

Nors turi ambicijų tapti „geopolitine“ veikėja, ES vis dar vertinama daugių daugiausia kaip minkštoji galia. Pirmadienį Užsienio reikalų taryba galėjo būti ES žvaigždžių valanda tarptautinėje politikoje ir Artimųjų Rytų regione, bet Izraelis gan ciniškai parodė Briuseliui „jo vietą“.

„Šiandien turėsime išskirtinę Užsienio reikalų tarybą, – prieš renginį pirmadienį optimizmu tryško ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis. – Niekad anksčiau neturėjome Tarybos su tiek daug svarbių svečių: Izraelio užsienio reikalų ministras, arabų ir musulmoniškų valstybių atstovai (Saudo Arabijos, Egipto, Jordanijos ministrai, Arabų lygos generalinis sekretorius, Palestinos užsienio reikalų ministras (...). Manau, turime nustoti kalbėti apie taikos procesą ir konkrečiai pradėti kalbėti apie dviejų valstybių sprendimo procesą.“

Vietoj diskusijų apie dviejų valstybių sprendimą Izraelio užsienio reikalų ministras I. Katzas parodė vaizdo klipus… apie traukinio vėžę į Indiją ir dirbtines salas.

Taip J. Borrellis pristatė savo 12 punktų neoficialųjį dokumentą, kuris numato „parengiamąją taikos konferenciją“ ir „išsamų regioninį planą“ sukuriant Palestinos valstybę. Šiame ES siūlomame taikos procese dalyvautų Izraelis, palestiniečiai, arabų valstybės, Jungtinės Tautos ir Jungtinės Valstijos.

Nors kiek anksčiau tiek Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, tiek vienas teroristinės organizacijos „Hamas“ lyderių Khaledas Mashalas atmetė bet kokį dviejų valstybių sprendimą, ES diplomatai pirmadienį atsiraitojo rankoves ir kibo į darbą. Kaip pastebėjo Briuselyje dirbantys žurnalistai, pagal gerai sustyguotą choreografiją 27 ES valstybių narių atstovai pirmiausia susitiko su Izraelio užsienio reikalų ministru Israeliu Katzu, prieš tai – atskirai su Palestinos savivaldos aukščiausiuoju diplomatu Riyadu al Maliki. Tada jie surengė atskirą posėdį su kolegomis iš Saudo Arabijos, Egipto ir Jordanijos. Susitikimuose ES užsienio reikalų ministrai norėjo pabrėžti savo raginimus įkurti Palestinos valstybę šalia Izraelio kaip dalį ilgalaikio taikos plano, kurį pristatė J. Borrellis.

Tačiau vietoj diskusijų apie dviejų valstybių sprendimą Izraelio užsienio reikalų ministras I. Katzas parodė vaizdo klipus… ir ne apie praėjusių metų „Hamas“ teroro išpuolius, o apie traukinio vėžę į Indiją ir dirbtines salas.

„Turėjome malonumą žiūrėti du labai įdomius vaizdo įrašus. Vieną apie dirbtinės salos, kuri, kaip supratau, tarnaus kaip uostas, projektą, o kitą – apie geležinkelio linijos, sujungsiančios Artimuosius Rytus su Indija, tiesimo projektą, kuris mums taip pat pasirodė labai įdomus. Tačiau manau, kad ministras galėjo geriau išnaudoti savo laiką rūpindamasis savo šalies saugumu ir dideliu mirčių skaičiumi Gazoje“, – susierzinimo po Tarybos vykusioje spaudos konferencijoje neslėpė J. Borrellis.

Vis dėlto jis žadėjo nepasiduoti ir veikti netgi be Izraelio dalyvavimo: „Mes eisime žingsnis po žingsnio. (...) Manau, kad tarptautinė bendruomenė – ir ypač europiečiai – turi moralinę pareigą ieškoti sprendimo, kuris užtikrintų taiką ir saugumą. Ir pirmiausia reikia pasiūlyti sprendimą. Suprantama, jei Izraelis nenori tokio sprendimo, jam bus sunku dalyvauti diskusijose.“

Užsienio reikalų taryboje dalyvavęs Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis vėliau taip pat teigė, kad remia dviejų valstybių idėją sprendžiant Izraelio ir Palestinos konfliktą.

„Nėra jokio kito sprendimo kaip tik dviejų valstybių sprendimas. Jeigu norime matyti saugų Izraelį, jeigu norime matyti saugius palestiniečius, jeigu norime matyti saugų visą šį regioną, privalome priimti šį sprendimą“, – interviu CNN sakė G. Landsbergis.

2024 01 23 12:49
Spausdinti