Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


IRANAS IR IZRAELIS
Izraelis skelbia apie „sužlugdytą“ Irano ataką, JAV ragina nesiimti atsakomųjų priemonių
ELTA
IQ
Scanpix
Jeruzalė sekmadienį.

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad Irano ataka, kuriai įvykdyti buvo panaudota šimtai bepiločių orlaivių ir raketų, buvo „sužlugdyta“ – naktį 99 procentai iš jų buvo numušti. Tą sėkmingai padarė Izraelio, JAV, Jungtinių Valstijų ir Jordanijos oro gynybos sistemos.

„Irano ataka buvo sužlugdyta“, – per televiziją pranešė kontradmirolas Danielis Hagari. Į Izraelio teritoriją neįskrido nė vienas į Izraelį paleistas dronas ir sparnuotoji raketa, nurodė D. Hagari, Izraelį pasiekė „vos keletas“ balistinių raketų. Viena iš jų „lengvai kliudė Nevatimo bazę“, pridūrė jis, atkreipdamas dėmesį, kad karinis kompleksas „vis dar veikia“. Iš viso kariuomenė suskaičiavo apie 200 dronų ir raketų.

Tuo metu Irano prezidentas Ebrahimas Raisi pareiškė, kad Islamo revoliucinė gvardija (IRGC) „pamokė“ didžiausią savo šalies priešą Izraelį.

„Bausmė agresoriui, kurią nuoširdžiai žadėjo galingasis ir išmintingasis Islamo revoliucijos vadas, buvo įvykdyta“, – prezidentūros pranešime cituojami E. Raisi žodžiai. Jis perspėjo Izraelio sąjungininkus dėl kontratakų: „Mes patariame okupantų režimo rėmėjams suprasti šį atsakingą ir proporcingą Irano Islamo Respublikos poelgį.“ Jei Izraelis ar jo rėmėjai elgsis neapgalvotai, Iranas atsakys ryžtingiau ir stipriau, kalbėjo prezidentas.

Izraelio kariuomenės atstovas pranešė, kad atsakas į plataus masto Irano antpuolį prieš Izraelį bus, tačiau konkrečiai nenurodė, koks. „Iranui atsakysime veiksmais, ne žodžiais“, – sekmadienį tremtyje veikiančiam Irano transliuotojui „Iran International“ pasakė jis. Apie tai pranešama socialinių tinklų platformoje „X“.

Kariuomenės atstovas nepaaiškino, koks konkrečiai galėtų būtų Izraelio atsakas. Dar viename kariuomenės persų kalba paskelbtame įraše socialiniame tinkle „X“ buvo rašoma, kad „kiekvienas veiksmas yra atsakas – ne žodžiais, bet veiksmais“.

Tačiau JAV prezidentas Joe Bidenas, kalbėdamas telefonu su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, šiam teigė, kad nors JAV parama Izraelio gynybai yra „geležinė“, Vašingtonas neprisidės prie atsako Iranui. Nors JAV prezidentas pabrėžė, kad sėkmingas atakos sužlugdymas yra didelė pergalė, jis tikino, jog tolesnis Tel Avivo atsakas Teheranui yra nebūtinas.

J. Bidenas sekmadienį šaukia ir G 7 susitikimą, kuriame sieks parengti „vieningą diplomatinį atsaką į įžūlią Irano ataką“. „Ir nors šiandien išpuolių prieš mūsų pajėgas ar objektus nebuvo, mes išliekame budrūs, stebime visas grėsmes ir nedvejodami imsimės visų reikalingų veiksmų apsaugoti mūsų žmones“, – rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

Savo ruožtu Izraelis prašo sušaukti ir neeilinį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo tarybos posėdį, kuriame būtų pasmerktas Irano išpuolis prieš Izraelį, o Irano revoliucinės gvardijos korpusas būtų pripažintas teroristine organizacija. „Irano ataka kelia rimtą grėsmę pasaulio taikai ir saugumui ir aš tikiuosi, kad taryba pasinaudos visomis priemonėmis imtis konkrečių veiksmų Irano atžvilgiu“, – socialiniame tinkle „X“ rašė Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas.

2024 04 14 16:51
Spausdinti