Meniu
Prenumerata

antradienis, gegužės 7 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
Izraelis tęsia puolimą Gazos Ruože ir sako, kad karas truks ilgus mėnesius
BNS
YouTube
Mūšiai Gazos Ruože.

Izraelis penktadienį tęsė puolimą Gazos Ruože, pareiškęs pagrindiniam savo rėmėjui Vašingtonui, kad karas, kuriuo siekiama sutriuškinti „Hamas“, truks ilgiau nei kelis mėnesius.

Karas prasidėjo po to, kai spalio 7 dieną islamistų grupuotė „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, per kurį, žydų valstybės pareigūnų teigimu, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Izraelis, žadėdamas sunaikinti „Hamas“ ir sugrąžinti namo apie 240 įkaitų, kuriuos kovotojai išsivežė į Gazos Ruožą, pradėjo didelio masto karinį puolimą. Per jį didelė apsiaustos palestiniečių teritorijos dalis virto griuvėsiais.

Anot „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, per karą žuvo daugiau kaip 18,7 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Anksti penktadienį ministerija pranešė, kad dešimtys žmonių žuvo arba buvo sužeisti per Izraelio smūgius Kan Junise Gazos Ruožo pietinėje dalyje, o liudininkai teigė, kad keli žmonės žuvo per antskrydžius Nuseirate Gazos Ruožo centrinėje dalyje.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari sakė, kad vėlai ketvirtadienį kariai dalyvavo kovose su kovotojais dviejuose Gazos miesto rajonuose.

Penktadienį Izraelio kariuomenė pranešė, kad nuo antžeminio puolimo pradžios Gazos Ruože iš viso žuvo 117 karių.

Ji taip pat pranešė, kad spalio 7 dieną pagrobto įkaito Elia Toledano kūnas buvo rastas ir grąžintas Izraeliui.

„Mes juos sunaikinsime“

Nors Jungtinės Valstijos tvirtai palaikė Izraelio atsaką į „Hamas“ išpuolius, jos spaudė savo sąjungininką imtis daugiau veiksmų, kad būtų kuo mažiau civilių aukų.

Ketvirtadienį JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas Tel Avive susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu ir gynybos ministru Yoavu Gallantu.

Per susitikimą Y. Gallantas perspėjo, kad Izraelio kova su „Hamas“ „užtruks ilgiau nei kelis mėnesius, bet mes laimėsime ir mes juos sunaikinsime“.

Kalbėdamas Vašingtone, JAV prezidentas Joe Bidenas paragino Izraelį labiau rūpintis civilių Gazos Ruože apsauga.

„Noriu, kad jie sutelktų dėmesį į tai, kaip išgelbėti civilių gyvybes, – nenustotų persekioti „Hamas“, bet būtų atsargesni“, – sakė J. Bidenas, kurio vyriausybė Izraeliui yra skyrusi milijardus dolerių karinės pagalbos.

Tuo metu Baltųjų rūmų atstovas spaudai Johnas Kirby teigė, kad Vašingtonas nediktuoja sąlygų Izraeliui ir kad Y. Gallanto pateikta įvykių seka atitinka tai, ką anksčiau sakė Izraelio pareigūnai.

B. Netanyahu ketvirtadienį pažadėjo tęsti karą iki pergalės, o užsienio reikalų ministras Eli Cohenas pareiškė, kad karas bus tęsiamas su tarptautine parama ar be jos.

J. Sullivanas penktadienį vyks į Izraelio okupuotą Vakarų Kranto miestą Ramalą deryboms su Palestinos autonomijos (PA) lyderiais, su anonimiškumo sąlyga teigė vienas JAV pareigūnas.

Nuo spalio 7 dienos Vakarų Krante, kurį valdo PA, padaugėjo smurto atvejų.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo Izraelio kariškių reido Džanino mieste ir jo pabėgėlių stovykloje šios savaitės pradžioje žuvo 11 žmonių.

Dėl karo Gazos Ruože išaugo Vakarų Kranto gyventojų parama „Hamas“, o tai dar labiau susilpnino tarptautiniu mastu pripažintą PA.

2023 12 15 09:55
Spausdinti