Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


VIDURINIEJI RYTAI
J. Bidenas apsisprendė, kaip atsakys į ataką Jordanijoje: plataus masto karo nesiekia
IQ
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį žurnalistams teigė apsisprendęs, kaip atsakys į Jordanijoje įvykdytą dronų ataką, pražudžiusią tris amerikiečių karius ir sužeidusią dar kelias dešimtis, tačiau konkrečių detalių neatskleidė.

Už sekmadienį įvykdytą išpuolį vienoje iš amerikiečių bazių Jordanijoje atsakomybę prisiėmė Irano remiama organizacija „Islamo pasipriešinimas Irake“. JAV Respublikonų partija ragina prezidentą atsakyti rimtais smūgiais pačiam Iranui ir kritikuoja J. Bideną iki šiol nesiėmus veiksmų, kurie galėtų nuo tokių kovotojų išpuolių apsaugoti.

Nors sekmadienį J. Bidenas žadėjo už ataką atsakingiems asmenims atsakyti „savo pasirinktu laiku ir metodais“, iki antradienio prezidentas ir jo administracija, susirinkę Baltuosiuose Rūmuose tartis, buvo neįprastai tylūs. Antradienį Baltuosiuose Rūmuose CNN žurnalistei paklausus į Floridą besiruošiančio skristi prezidento, ar jis pagaliau turi sprendimą, J. Bidenas atsakė, kad taip, tačiau daugiau neišsiplėtė.

Vis dėlto JAV prezidentas teigė matantis Irano atsakomybę už šio išpuolio, nes tai jis teikia ginklus ataką įvykdžiusiems kovotojams. Ar J. Bideno numatytas atsakas užkirs kelią tolimesniems išpuoliams? „Matysime“, – trumpai atsakė JAV lyderis, ir pridūrė: „Nemanau, kad mums reikia platesnio masto karo Vidurio Rytuose. Aš siekiu ne to.“

2024 01 30 18:38
Spausdinti