Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
J. Bidenas dar metams pratęsė sankcijas Rusijai
ELTA
Scanpix
Joe Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė dekretą, kuriuo dar vieneriems metams pratęsė sankcijas Rusijai, įvestas 2021 metų balandį dėl žalingos Rusijos vyriausybės veiklos užsienyje, o 2022 metų kovą, Maskvai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą, buvo dar labiau išplėstos.

Baltųjų rūmų spaudos tarnyba pranešė, kad pagal JAV įstatymus sankcijos nutraukiamos, jei prezidentas, likus 90 dienų iki jų įvedimo metinių, nepaskelbia pranešimo, kuriame nurodo, kad įvesti apribojimai turi galioti ir metams praėjus.

Kadangi Rusijos vyriausybė nenutraukė „žalingos veiklos užsienyje“, kuri „ir toliau kelia neįprastą ir išskirtinę grėsmę Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui, užsienio politikai ir ekonomikai“, JAV prezidentas nusprendė pratęsti sankcijų Rusijai galiojimą po 2023 metų balandžio 15 dienos dar vieniems metams.

Dekrete išvardytos šios žalingos Rusijos vyriausybės veiklos užsienyje rūšys:

pastangos pakenkti laisviems ir sąžiningiems rinkimams bei demokratinių institucijų veiklai JAV ir jų sąjungininkėse bei partnerėse;

pastangos vykdyti kenkėjišką kibernetinę veiklą, nukreiptą prieš JAV ir jų sąjungininkes bei partneres;

pastangos skatinti ir naudoti tarptautinę korupciją siekiant daryti įtaką užsienio vyriausybėms;

pastangos vykdyti išorės veiklą, nukreiptą prieš disidentus ar žurnalistus;

pastangos pakenkti JAV nacionaliniam saugumui svarbių šalių ir regionų saugumui;

pastangos pažeisti nusistovėjusius tarptautinės teisės principus, įskaitant pagarbą valstybių teritoriniam vientisumui.

Į Ukrainos sankcijų sąrašą įtraukta daugiau kaip 650 fizinių ir juridinių asmenų, skatinančių Rusijos agresiją, tarp jų – Rusijos pareigūnai, karinio pramoninio komplekso bendrovės ir kolaborantai.

2023 04 08 09:57
Spausdinti