Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


COVID-19
J. Bidenas: esame pasiruošę kovoti su omikron variantu
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį siekė nuraminti amerikiečius dėl šalies gebėjimo kovoti su sparčiai plintančiu omikron variantu, dabar dominuojančiu Jungtinėse Valstijose, sakydamas, kad šalis yra „pasirengusi“ su juo kovoti.

Televizijos transliuotame kreipimesi J. Bidenas oficialiai paskelbė apie virtinę naujų priemonių kovai su sergamumo banga žiemą, įskaitant 500 mln. nemokamų greitųjų COVID-19 testų išsiuntimą amerikiečiams į namus. Prezidentas neigė, kad jo administracija tinkamai nepasiruošė naujam užsikrėtimo atvejų šuoliui.

„Visi turėtume būti susirūpinę dėl omikron, bet neturėtume panikuoti“, – sakė jis, kreipdamasis į tautą iš Baltųjų rūmų.

„Dabar ne 2020-ųjų kovas, – tęsė prezidentas. – 200 mln. žmonių pilnai vakcinuoti. Esame pasirengę, daugiau žinome. Tiesiog turime likti susikoncentravę.“

J. Bidenas pabrėžė, kad šalies skiepijimo kampanija padės užkirsti kelią sunkiems ligos atvejams tarp 62 proc. pilnai vakcinuotų amerikiečių. Jis aštriai kritikavo nepasiskiepijusius gyventojus, tvirtindamas, kad jie nevykdo savo „patriotinės pareigos“.

Prezidentas taip pat paragino visus pasiskiepyti sustiprinančiąja doze, kad sustiprėtų jų apsauga nuo daug mutacijų turinčios pandeminio koronaviruso omikron atmainos.

„Šiomis dienomis buvęs prezidentas [Donaldas] Trumpas paskelbė, kad pasiskiepijo sustiprinančiąja doze“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad šis jo pirmtako žingsnis „tikriausiai yra vienas iš nedaugelio dalykų, dėl kurių mes sutariame“.

Be vakcinų, šalies turimos medicinos priemonių atsargos, įskaitant asmenines apsaugos priemones ir dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatus, taip pat geresnės žinios apie tai, kaip kovoti su virusu neuždarant mokyklų, reiškia, kad Amerika yra kur kas geresnėje padėtyje nei buvo pernai, pridūrė valstybės vadovas.

J. Bidenas pristatė savo administracijos kovos su sergamumo banga planą, kuriame, be kita ko, numatyta pasiųsti karių į ligonines, aprūpinti atsargomis smarkiai nukentėjusias valstijas ir įrengti naujų nemokamo testavimo vietų.

Federalinė vyriausybė mobilizuos tūkstantį gydytojų, slaugytojų ir kariuomenės medikų, kurie ateinančių metų pradžioje bus pasiųsti padėti vietos ligoninėms.

Vašingtonas jau siunčia papildomas pagalbos komandas į Mičiganą, Indianą, Viskonsiną, Arizoną, Naująjį Hampšyrą ir Vermontą.

Vienas labiausiai į akis krintančių žingsnių – vyriausybės sprendimas išsiųsti amerikiečiams į namus 500 mln. nemokamų greitųjų COVID-19 testų. Taip JAV stos į vieną gretą su kitomis turtingosiomis šalimis, kur šie testai nemokami arba labai pigūs. Tačiau ši priemonė bus pradėta įgyvendinti tik kažkuriuo metu sausį.

„Greičiau, nei kas nors numanė“

J. Bideno administracija buvo kritikuojama kaip nepasirengusi COVID-19 bangai šią žiemą – jau penktai Jungtinėse Valstijose.

Tačiau buvo sunku suvaldyti virusą šalyje, kur vakcinavimas ir kaukių dėvėjimas tapo visuomenę skaldančiais politiniais klausimais, o dėl federalinių reikalavimų vyksta ilgos teisinės kovos.

J. Bidenas bandė įvesti reikalavimą skiepytis privačių kompanijų ir federaliniams darbuotojams, bet pastarosiomis savaitėmis jam teko tenkintis beveik vien tik viešais paraginimais žmonėms pasiskiepyti.

Greitųjų COVID-19 testų šiuo metu visoje šalyje trūksta, o didžiuosiuose miestuose prie nemokamo testavimo punktų driekiasi ilgos eilės, primenančios pačią pandemijos pradžią.

Tačiau J. Bidenas sakė, kad buvo neįmanoma numatyti omikron atmainos plitimo greičio.

„Omikron [atmainos] virusas plito greičiau, nei kas nors numanė“, – vienam reporteriui sakė prezidentas.

Paklaustas apie kelionių draudimą, iškart po pirmųjų pranešimų apie omikron atmainą įvestą kelioms pietinėms Afrikos valstybėms, J. Bidenas atsakė: „Svarstau galimybes jį atšaukti ir per artimiausias porą dienų pasikalbėsiu su savo komanda.“

Atrodo, kad omikron variantas jau pasiekė piką Pietų Afrikos Respublikos Gautengo provincijoje – savo buvusiame epicentre. Be to, bendras hospitalizacijos atvejų skaičius atrodo mažesnis palyginti su ankstesnėmis COVID-19 bangomis šalyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 22 10:06
Spausdinti