Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV IR KINIJA
J. Bidenas imasi riboti JAV investicijas Kinijoje
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paskelbė įsaką, kuriuo siekiama apriboti tam tikras Amerikos investicijas į vadinamųjų didesnės rizikos aukštųjų technologijų sritis Kinijoje.

Ilgai lauktos taisyklės, kurios turėtų būti įgyvendintos kitais metais, skirtos tokiems sektoriams kaip puslaidininkiai ir dirbtinis intelektas, Vašingtonui siekiant apriboti prieigą prie svarbiausių technologijų.

„Jungtinių Valstijų įsipareigojimas atverti investicijas yra mūsų ekonominės politikos kertinis akmuo ir teikia Jungtinėms Valstijoms didelę naudą“, – sakoma J. Bideno laiške Kongreso vadovams, kuriame prezidentas paskelbė apie įsaką.

„Tačiau tam tikros Jungtinių Valstijų investicijos gali paspartinti ir padidinti didesnės rizikos technologijų ir produktų vystymo sėkmę šalyse, kurios jas kuria siekdamos pasipriešinti Jungtinių Valstijų ir sąjungininkų pajėgumams.“

Pasak Iždo departamento, šia programa siekiama uždrausti naujas privataus kapitalo, rizikos kapitalo ir bendrų įmonių investicijas į pažangiuosius puslaidininkius ir kai kurias kvantines informacines technologijas Kinijoje.

„Investicijų užsienyje programa užpildys svarbią spragą Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo priemonių rinkinyje“, – pareiškė vyriausybės aukšto rango pareigūnas, su naujienų agentūra AFP kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Kalbame apie siaurą ir apgalvotą požiūrį, nes siekiame užkirsti kelią [Kinijai] gauti ir naudoti pažangiausias technologijas siekiant skatinti karinę modernizaciją ir kenkti JAV nacionaliniam saugumui.“

Iždo departamentas svarsto galimybę nustatyti reikalavimą pranešti apie JAV investicijas į Kinijos subjektus, užsiimančius mažiau pažangių puslaidininkių gamyba ir veikla, susijusia su tam tikromis dirbtinio intelekto rūšimis.

Iždo departamento teigimu, Kinija gali pasinaudoti JAV investicijomis, kad dar padidintų savo gebėjimus gaminti didesnės rizikos technologijas, kurios yra itin svarbios kariniam modernizavimui.

Tačiau numatoma ir išimtis tam tikroms JAV investicijoms į vertybinius popierius, kuriais prekiaujama viešai, ir JAV patronuojančiųjų įmonių pervedimams patronuojamosioms įmonėms.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė šį žingsnį, kurį pavadino bandymu užsiimti antiglobalizacija ir desinchronizacija, ir įspėjo, kad Kinija „ryžtingai gins savo teises ir interesus“.

„Pekinas yra labai nepatenkintas ir griežtai prieštarauja Jungtinių Valstijų primygtiniam siekiui įvesti apribojimus investicijoms Kinijoje ir pareiškė Jungtinėms Valstijoms griežtą protestą“, – sakoma ministerijos paskelbtame pranešime.

Vėsinantis poveikis?

Nors draudimas ar pranešimo apie investicijas tvarka greičiausiai bus taikoma gana nedidelei bendrai pinigų sumai ar sandorių skaičiui, tai nebūtinai reiškia, kad bendras poveikis bus nedidelis, sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro (CSIS) prekybos ir technologijų projekto direktorė Emily Benson.

„Gali būti, kad bendrovės permąstys savo investicijų pobūdį, nors draudimai joms tiesiogiai netaikomi, o tai ilgainiui gali turėti vėsinantį poveikį dvišalėms investicijoms“, – sakė ji agentūrai AFP.

Apie naujausius apribojimus paskelbta netrukus po to, kai, Vašingtonui ir Pekinui siekiant stabilizuoti ryšius, Kinijoje apsilankė keli JAV aukšto rango pareigūnai.

Praėjusį mėnesį per iždo sekretorės Janet Yellen kelionę į Kinijos sostinę dviejų šalių pareigūnai kalbėjosi apie tai, kaip galėtų atrodyti tokie apribojimai, ir ji žurnalistams sakė, kad bet kokie nauji veiksmai bus įgyvendinami skaidriai.

„Pabrėžiau, kad tai bus labai tikslinga ir aiškiai nukreipta į kelis sektorius, kuriuose turime konkrečių rūpesčių dėl nacionalinio saugumo“, – tuomet sakė J. Yellen.

Ji pridūrė, kad nori išsklaidyti nuogąstavimus, jog Vašingtonas įgyvendins priemones, kurios turės plataus masto poveikį Kinijos ekonomikai.

Nicholas Lardy iš Petersono tarptautinės ekonomikos instituto (PIIE) pažymėjo, kad „užsienio kapitalo finansuojamų investicijų Kinijoje dalis pastaraisiais metais sudarė apie 1–2 proc.“.

„Jei norite daryti poveikį, turite priversti kitas šalis, kurios vykdo tokio pobūdžio investicijas Kinijoje, taikyti panašią tvarką“, – sakė jis.

Vienas JAV vyriausybės aukštas rango pareigūnas trečiadienį sakė, kad pagrindiniai sąjungininkai ir partneriai pripažino šio klausimo svarbą ir „kai kurie iš jų siekia suderinti“ savo politikos požiūrius.

Investicijų užsienyje ribojimas nereiškia, jog dedamos pastangos užkirsti kelią glaudesniam Vašingtono ir Pekino bendradarbiavimui, sakė E. Benson.

Tačiau „administracija pastaruoju metu mėgino surengti aukšto lygio susitikimus su Kinijos pareigūnais, todėl Jungtinėms Valstijoms iš tiesų teks konkrečiai įrodyti, kad tai [apribojimai] nesukels didelių investicijų sutrikimų“, pridūrė ji.

2023 08 10 15:00
Spausdinti