Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


GAZOS RUOŽAS
J. Bidenas: JAV oru pradės tiekti humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui
BNS
YouTube
Gazos Ruožas.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį paskelbė, kad Jungtinės Valstijos pradės oru tiekti humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui.

„Turime padaryti daugiau ir Jungtinės Valstijos padarys daugiau“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė prezidentas. „Artimiausiomis dienomis kartu su draugais iš Jordanijos ir kitų šalių ketiname tiekti papildomą maistą ir atsargas“, – pridūrė J. Bidenas.

Pranešimas paskelbtas tuo metu, kai Izraelis ir islamistų grupuotė „Hamas“ tęsia derybas dėl paliaubų, o Gazos Ruožo gyventojai susiduria su humanitarine krize.

JAV prezidentas ragina Izraelį sumažinti civilių aukų skaičių ir įsileisti pagalbą, tačiau kartu toliau teikia karinę pagalbą pagrindiniam Vašingtono sąjungininkui.

Kiek vėliau J. Bidenas pareiškė, kad tikisi, jog susitarimas dėl šešių savaičių paliaubų bus pasiektas iki kovo 10 dieną prasidėsiančio musulmonų šventojo Ramadano mėnesio.

„Mes tai pasieksime, bet dar nesame pasiekę, o gal ir nepasieksime“, – sakė J. Bidenas, tačiau nieko nedetalizavo.

Be to, derybas dėl paliaubų apsunkina ketvirtadienį įvykęs incidentas, per kurį žuvo kelios dešimtys palestiniečių, skubėjusių į pagalbos konvojų Gazos Ruožo šiaurėje.

Vienas Izraelio šaltinis pripažino, kad kareiviai pradėjo šaudyti į minią, manydami, kad ji kelia grėsmę.

Didėjanti humanitarinė krizė Gazos Ruože

„Nekalti žmonės pateko į baisų karą, negalėdami išmaitinti savo šeimų. Ir jūs matėte, kokia buvo reakcija, kai jie bandė gauti pagalbą“, – sakė JAV prezidentas, pranešdamas apie pagalbos teikimą.

J. Bidenas pridūrė, kad Izraelio bus prašoma į Gazos Ruožą įsileisti kuo daugiau pagalbos sunkvežimių ir bus svarstomas jūrų koridorius, kuriuo būtų galima pristatyti daugiau pagalbos į šį palestiniečių anklavą.

Baltųjų rūmų atstovas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Kirby nurodė, kad J. Bidenas jau kurį laiką planavo pagalbos pristatymą oru. Tačiau ketvirtadienio įvykiai parodė, kad reikia ieškoti ir kitų humanitarinės pagalbos pristatymo būdų.

Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos per kelias savaites planuoja kelis humanitarinės pagalbos pristatymus oru.

Tačiau, pasak J. Kirby, tai bus sudėtinga operacija, kurią Pentagonas kruopščiai suplanavo, norėdamas užtikrinti palestiniečių anklavo civilių gyventojų ir JAV karių saugumą.

„Tokioje perpildytoje aplinkoje, kokia yra Gazos Ruožas, yra labai sunku atlikti išmetimą iš oro, – pridūrė jis.

Tačiau Vašingtonas taip pat siekia užtikrinti savo karinio personalo saugumą.

„Tai karo zona. Todėl orlaivio pilotams kyla papildomas potencialus pavojus“, – sakė J. Kirby.

Jis pridūrė, kad JAV šiuo metu taip pat tiria ketvirtadienio incidentą šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.

Tačiau Vašingtonas ir toliau remia Izraelį, nors humanitarinė krizė palestiniečių anklave didėja, sakė Baltųjų rūmų atstovas.

„Mes vis dar padedame Izraeliui gintis“, - nurodė jis.

2024 03 02 11:26
Spausdinti