Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KARAS UKRAINOJE
J. Bidenas kaltina V. Putino pajėgas vykdant Ukrainoje genocidą
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį apkaltino Vladimiro Putino pajėgas Ukrainoje vykdant genocidą.

„Taip, aš tai pavadinau genocidu“, – sakė prezidentas drauge su juo po Ajovą keliaujantiems žurnalistams, paklaustas apie anksčiau antradienį vienoje kalboje pavartotą terminą – pirmą kartą JAV administracijoje.

„Tampa vis aiškiau ir aiškiau, kad Putinas tiesiog bando išnaikinti idėją, kad gali būti ukrainietis“, – sakė J. Bidenas.

Pasak J. Bideno, galiausiai teismai turės nustatyti, ar Rusijos veiksmai Ukrainoje, kur ji kaltinama žiaurumais prieš civilius gyventojus, yra genocidas.

„Leisime teisininkams tarptautiniu mastu nuspręsti, ar tai atitinka reikalavimus, ar ne, bet man tikrai taip atrodo“, – sakė jis.

J. Bidenas pridūrė: „Įrodymų daugėja“.

„Atsiranda vis daugiau įrodymų apie siaubingus dalykus, kuriuos rusai padarė Ukrainoje, – teigė jis. – Ir mes tik dar daugiau sužinosime apie nuniokojimą.“

Ukraina kaltino Rusiją karo nusikaltimais dar prieš tai, kai Bučoje buvo aptikti šimtai nužudytų civilių. Vaizdai iš šio netoli Kyjivo esančio miesto sukėlė tarptautinį pasipiktinimą.

Anksčiau J. Bidenas pavadino V. Putiną „karo nusikaltėliu“ ir sakė, kad jis turi stoti prieš teismą dėl įtariamų žiaurumų.

Tačiau Jungtinės Valstijos, laikydamosi ilgalaikio protokolo, nevartojo termino „genocidas“ dėl jo griežtos teisinės apibrėžties ir sunkių šio kaltinimo implikacijų.

J. Bidenas pirmą kartą apkaltino V. Putiną genocidu anksčiau antradienį sakydamas kalbą apie kylančias kuro kainas ir teigė, kad amerikiečių galimybė įsipilti degalų neturėtų „priklausyti nuo to, ar diktatorius paskelbs karą ir vykdys genocidą už pusės pasaulio“.

J. Bideno administracija kaltina V. Putino surengtą invaziją dėl staigaus kainų padidėjimo JAV degalinėse.

Anksčiau žurnalistai klausė J. Bideno, ar žudynės Bučoje prilygsta genocidui, ir jis atsakė: „Ne, manau, kad tai yra karo nusikaltimas“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 13 09:27
Spausdinti