Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KARAS UKRAINOJE
J. Bidenas Lenkijoje aplankė karius, susipažins su pagalbos ukrainiečiams organizacijomis
BNS
Scanpix
J. Bidenas susitiko su amerikiečių kariais Lenkijoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį aplankė Lenkijoje netoli sienos su Ukraina dislokuotus amerikiečių karius ir ketina iš arti susipažinti su organizacijomis, teikiančiomis humanitarinę pagalbą milijonams ukrainiečių, kurie bėga nuo Rusijos invazijos jų tėvynėje.

Pirmiausia J. Bidenas aplankė JAV kariuomenės 82-osios oro desanto divizijos narius, apsilankė kariams įrengtoje kirpykloje ir valgykloje, kur drauge su kariais vaišinosi pica. Amerikiečiai tarnauja kartu su Lenkijos kariais.

Penktadienio popietę jo lėktuvas nusileido Žešuvo, didžiausio pietryčių Lenkijos miesto, kuriame dislokuota dalis JAV karių, oro uoste.

Bendraudamas su kariais J. Bidenas pasidalijo linksma istorija apie tai, kaip lankė savo sūnų Beau, kai šis buvo dislokuotas Bagdade, pasivadinusį motinos mergautine pavarde, kad neatkreiptų į save dėmesio. B. Bidenas mirė nuo smegenų vėžio 2015-aisiais.

Lenkijoje prezidentas juokais pašiepė vieną karį dėl jo standartinio trumpo kirpimo ir rimtai pagyrė karius.

„Jūs esate geriausios kovinės pajėgos pasaulyje, ir tai nėra hiperbolė“, – prieš atsisėsdamas ant sulankstomos kėdės pavalgyti kartu su kariais sakė J. Bidenas.

Šeštadienį jis atvyks į Varšuvą, kur dalyvaus derybose su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda ir kitais pareigūnais. Lenkijos vadovas turėjo pasitikti J. Bideną oro uoste penktadienį, tačiau jo lėktuvas vėlavo dėl techninių problemų.

Europos Sąjunga teigia, kad iš Ukrainos pabėgo apie 3,5 mln. žmonių, iš kurių pusė – vaikai, o daugiau kaip 2,2 mln. atsidūrė Lenkijoje.

Šį mėnesį JAV Kongresas patvirtino, kad humanitarinei ir karinei pagalbai Ukrainai bus išleista daugiau kaip 13 mlrd. dolerių. Administracija jau pradėjo skirstyti šias lėšas.

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad J. Bidenas tiesiogiai iš amerikiečių karių ir humanitarinės pagalbos ekspertų išgirs apie padėtį vietoje ir apie tai, „kokių tolesnių žingsnių reikia imtis, kad įsitikintume, jog JAV dolerius investuojame ten, kur reikia“.

J. Bidenas, kuris ketvirtadienį ragino JAV sąjungininkus išlikti vieningus prieš Rusiją, prognozavo, kad tai, ką jis pamatys Lenkijoje, „sustiprins mano įsipareigojimą, kad Jungtinės Valstijos užtikrintų, jog mes būsime svarbi figūra sprendžiant visų tų žmonių perkėlimo klausimus, taip pat teikiant humanitarinę pagalbą, kurios reikia tiek Ukrainoje, tiek už jos ribų“.

Kalbėdamas Briuselyje po susitikimų su kitais pasaulio lyderiais, J. Bidenas sakė, kad per savo politinę karjerą lankėsi daugelyje karo zonų ir pabėgėlių stovyklų, todėl jam „labai skaudu“ matyti mažus vaikus be tėvų arba vyrus ir moteris, bejausmiais veidais klausiant: „Dieve mano, kur aš esu? Kas man nutiks?“

Jis teigė, kad Lenkija, Rumunija ir Vokietija neturėtų būti paliktos vienos spręsti didžiausios pabėgėlių krizės Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Tai tarptautinė atsakomybė“, – sakė J. Bidenas netrukus po to, kai paskelbė apie 1 mlrd. dolerių papildomą paramą Ukrainos pabėgėliams. Jis taip pat paskelbė, kad Jungtinės Valstijos priims iki 100 000 nuo karo Ukrainoje bėgančių žmonių. Baltieji rūmai teigė, kad dauguma ukrainiečių pabėgėlių galiausiai nori grįžti namo.

J. Bidenas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos privalo „įsitraukti ir padaryti viską, ką galime, kad palengvintume nekaltų moterų, vaikų ir vyrų kančias ir skausmą“.

„Planuoju bandyti susitikti su tais žmonėmis... Tikiuosi, kad pamatysiu daug žmonių“, – pridūrė jis.

Keli pabėgėliai, pakalbinti penktadienį Peremislio traukinių stotyje Lenkijoje, sakė, kad tikisi galiausiai grįžti į Ukrainą. Jie taip pat nepuoselėjo didelių vilčių dėl J. Bideno vizito.

„Tikrai neturiu jokių lūkesčių“ dėl J. Bideno, ašarodama kalbėjo 32 metų Ira Satula iš centrinio Ukrainos Kremenčuko miesto. Moteris dėkojo už visą paramą ir šiltą priėmimą Lenkijoje.

„Bet namai yra namai, ir tikiuosi, kad netrukus ten sugrįšime“, – vylėsi I. Satula.

68 metų Olha Antonovna iš Černihivo sakė mananti, kad „tikrai lygūs šansai“, ar J. Bideno pagalba bus pakankama.

„Manau, kad pagalbos mums reikėjo seniai, gerokai anksčiau“, – kalbėjo ji.

J. Sullivanas sakė, kad J. Bidenas šeštadienį pasakys kalbą, kurioje kalbės apie „šios akimirkos svarbą, būsimo iššūkio skubumą ir konflikto Ukrainoje reikšmę pasauliui“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 03 25 18:26
Spausdinti