Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV PARAMA IZRAELIUI
J. Bidenas paragino Izraelį kovojant su „Hamas“ laikytis karo taisyklių
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį paragino Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu laikytis karo taisyklių po to, kai šis pažadėjo sunaikinti palestiniečių grupuotę „Hamas“. Prezidentas, kuris, demonstruodamas paramą Izraeliui, pasiuntė JAV lėktuvnešį į rytinę Viduržemio jūros dalį, taip pat perspėjo Iraną, kuris remia „Hamas“, „būti atsargų“.

J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose susirinkusiems JAV žydų bendruomenės nariams sakė, kad išpuoliai prieš Izraelį, per kuriuos žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. izraeliečių, yra patys kruviniausi žydams nuo Holokausto laikų.

Izraeliui vykdant oro antskrydžius Gazos Ruože, per kuriuos, palestiniečių pareigūnų teigimu, žuvo 1,2 tūkst. žmonių, J. Bidenas sakė, kad anksčiau trečiadienį kalbėjosi su B. Netanyahu.

„Ir vienas dalykas, kurį pasakiau, yra tai, kad labai svarbu, jog Izraelis, esant visam šiam pykčiui ir nusivylimui, veiktų pagal karo taisykles“, – sakė JAV prezidentas.

„Yra karo taisyklės“, – pridūrė jis.

Tai buvo pirmas kartas, kai J. Bidenas paragino Izraelį laikytis nuosaikesnių veiksmų reaguojant į šeštadienį pradėtus „Hamas“ išpuolius, kuriuos jis pavadinu grynu blogiu.

Anksčiau trečiadienį Izraelio premjeras pažadėjo visiškai sunaikinti „Hamas“.

„Kiekvienas „Hamas“ narys yra miręs žmogus“, – teigė B. Netanyahu.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pakurstė nuogąstavimus

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas anksčiau trečiadienį išvyko į Izraelį pademonstruoti solidarumo su žydų valstybe.

J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose vykusiame susitikime su žydų bendruomenės lyderiais taip pat griežtai įspėjo seną JAV ir Izraelio priešininką Iraną, remiantį „Hamas“ ir Libano „Hezbollah“.

Iranas seniai remia „Hamas“ finansiškai ir karinėmis priemonėmis, tačiau tvirtina, kad nėra susijęs su šeštadienį šios grupuotės pradėtu išpuoliu.

JAV prezidentas nurodė, kad Vašingtonas į regioną perkėlė didžiausią pasaulyje lėktuvnešį „USS Gerald R. Ford“ ir jo grupę. Anot JAV pareigūnų, jei prireiks, netrukus bus pasiųstas dar vienas lėktuvnešis.

J. Bidenas teigė aiškiai pasakęs Iranui būti atsargiam.

Didėjant nuogąstavimams dėl konflikto išplitimo regione, JAV pareigūnai anksčiau nurodė, kad nėra jokios žvalgybinės informacijos, rodančios, jog Iranas dalyvavo planuojant ar rengiant „Hamas“ išpuolius.

Per „Hamas“ ataką žuvo mažiausiai 22 amerikiečiai, o tarp maždaug 150 žmonių, įskaitant moteris, vaikus ir pagyvenusius žmones, kuriuos kovotojai paėmė įkaitais, taip pat yra kažkiek JAV piliečių.

„Hamas“ didžiulio masto ataka prieš Izraelį taip pat pakurstė nuogąstavimus dėl išpuolių Jungtinėse Valstijose tikimybės ir susirūpinimą tuo, kad šalyje atgimsta antisemitizmas.

J. Bidenas antradienį sakė, kad JAV valdžia imasi veiksmų.

„Visų Jungtinių Valstijų miestuose policijos departamentai sustiprino saugumą prie (...) žydų centrų“, – sakė J. Bidenas.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas antradienį taip pat sakė, kad prezidentas šią savaitę susitiks su savo vidaus saugumo patarėjais.

Rugpjūtį JAV teismas skyrė mirties bausmę asmeniui, 2018 metais nušovusiam 11 žydų sinagogoje Pitsberge, Pensilvanijoje. Tai daugiausiai aukų pareikalavęs antisemitinis išpuolis Jungtinių Valstijų teritorijoje.

2023 10 12 09:20
Spausdinti