Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ĮTAMPA
J. Bidenas perspėja V. Putiną dėl griežto Vakarų atsako Ukrainos puolimo atveju
BNS
Scanpix
Virtualios J. Bideno ir V. Putino derybos.

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį per virtualias derybas perspėjo Rusijos lyderį Vladimirą Putiną dėl „stipraus“ Vakarų ekonominio smūgio bet kokios Rusijos atakos prieš Ukrainą atveju, o Kremliaus vadovas pareikalavo garantijų, kad NATO aljansas nesiplės į rytus.

Abu lyderiai dalyvavo vaizdo ryšiu surengtame dvi valandas trukusiame susitikime, kuris laikomas itin svarbia galimybe sumažinti įtampą Rusijos ir Ukrainos pasienyje, kur Rusija dislokavo iki 100 000 karių, pakurstydama būgštavimus dėl galinčio įsiplieksti karo.

Rusija neigia planuojanti įsiveržti į Ukrainą, kur jau 2014 metais užgrobė teritorijų. Tačiau J. Bidenas aiškiai pasakė, kad jei Maskva tai padarys, sulauks skaudžių ekonominių sankcijų, galbūt įskaitant „riziką“ naujam Rusiją ir Europą jungiančiam gamtinių dujų vamzdynui „Nord Stream 2“.

„Prezidentas Bidenas išreiškė didelį Jungtinių Valstijų ir mūsų Europos sąjungininkų susirūpinimą dėl Rusijos pajėgų eskalavimo aplink Ukrainą“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

J. Bidenas „aiškiai pasakė, kad JAV ir mūsų sąjungininkai atsakys griežtomis ekonominėmis ir kitomis priemonėmis karinio eskalavimo atveju“. JAV vadovas taip pat „ragino deeskaluoti padėtį ir grįžti prie diplomatijos“, nurodoma pareiškime.

Kremlius savo pranešime pareiškė, kad V. Putinas apkaltino NATO dėl įtampos Ukrainoje ir prašė „teisinių garantijų“, kad Aljansas nesiplės rytų kryptimi.

Įtemptą atmosferą atspindinčioje oficialioje nuotraukoje J. Bidenas buvo parodytas sėdintis už uždarų durų su valstybės sekretoriumi ir patarėju nacionalinio saugumo klausimais Baltųjų rūmų situacijų kambaryje. V. Putinas savo ruožtu sėdėjo vienas prie ilgo stalo priešais ekraną savo rezidencijoje Sočyje.

Rusija neigia planuojanti įsiveržimą

Jungtinės Valstijos teigia tiksliai nežinančios, kokie yra Rusijos ketinimai Ukrainoje. Maskva jau remia prorusiškus separatistus Donbase ir 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį.

Kaltinimus, kad ji ruošiasi įsiveržti į Ukrainą, Maskva vadina „isterija“.

„Rusijos kariuomenė yra savo teritorijoje, niekam nekelia grėsmės“, – žurnalistams po virtualių V. Putino ir J. Bideno derybų sakė Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas.

Be to, V. Putinas sako, kad augantį Ukrainos bendradarbiavimą su Vakarų valstybėmis laiko grėsme Rusijos saugumui ir kad bet koks Ukrainos žingsnis stoti į NATO ar priimti Aljanso raketas Maskvai būtų nepriimtinas.

„Rusija yra rimtai suinteresuota gauti patikimas teisines garantijas, kurios neleis NATO plėtros į rytus ir puolamųjų smogiamųjų ginklų dislokavimo su Rusija besiribojančiose šalyse“, – teigė Kremlius.

Nors Ukrainos siekyje prisijungti prie NATO pastaraisiais metais nebuvo padaryta jokios apčiuopiamos pažangos, JAV ir Aljansas teigia, kad Rusijai negali būti suteikta veto teisė dėl į Vakarus orientuotų Kijevo ambicijų.

JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas nurodė, jog J. Bidenas neprisiėmė jokių įsipareigojimų dėl raginimų neleisti Ukrainai prisijungti prie NATO arba sumažinti JAV karinį buvimą regione.

„Rizika“ dujotiekiui

Vakarai nelinkę siųsti JAV ar Europos karių į tiesioginį karinį konfliktą su Rusija, tad galimybės daryti spaudimą Maskvai lieka ribotos.

J. Sullivanas sakė, kad 2014 metais buvo sankcijų, nuo kurių Vašingtonas susilaikė, tačiau yra „pasiruošęs imtis jų dabar“.

Vienas aiškus taikinys galėtų būti naujasis „Nord Stream 2“ dujotiekis, kuriuo dar nepradėtos tiekti gamtinės dujos į Vokietiją. J. Sullivanas sakė, kad dujotiekio ateičiai iškilusi „rizika“, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

„Tai yra svertas Vakarams, nes jei Vladimiras Putinas nori, kad tuo dujotiekiu tekėtų dujos, jis gali nenorėti rizikuoti įsiveržti į Ukrainą“, – sakė jis.

Pasak J. Sullivano, ataka prieš Ukrainą taip pat paskatins NATO narių Rytų Europoje raginimus sustiprinti JAV karinius įsipareigojimus, o Baltieji rūmai „į tuos dalykus reaguos teigiamai“.

J. Bidenas po vaizdo ryšiu surengtų derybų su V. Putinu pasikalbėjo su Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos lyderiais.

Jie „pabrėžė savo paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat poreikį Rusijai sumažinti įtampą ir įsitraukti į diplomatiją“, nurodė Baltieji rūmai.

J. Bidenas ketvirtadienį planuoja pasikalbėti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

V. Zelenskis prie kontaktinės linijos

Tuo metu V. Zelenskis pirmadienį apsilankė karius, kovojančius su prorusiškais separatistais prie rytinės kontaktinės linijos Donbase.

Šis konfliktas jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

„Ačiū už tai, kad saugote Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – dėkojo karius aplankęs prezidentas, užsidėjęs karinį šalmą ir neperšaunamą liemenę. Jis cituojamas prezidentūros išplatintame pranešime.

Pirmadienį V. Zelenskis kalbėjosi su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) telefonu. Po šio pokalbio V. Zelenskis tviteryje parašė, kad yra „dėkingas“ JAV ir jų sąjungininkėms už paramą Ukrainai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 12 08 09:23
Spausdinti