Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


JAV IR KINIJA
J. Bidenas tikisi susitikti su Xi Jinpingu, nepaisant to, kad prilygino jį diktatoriams
BNS
Twitter
Joe Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį išreiškė įsitikinimą, kad netrukus susitiks su Xi Jinpingu, nepaisant to, kad supykdė Kinijos vadovą prilyginęs jį diktatoriams.

J. Bidenas atmetė teoriją, kad santykiai su Kinija žlunga, ir gyrė pirmadienį Pekine įvykusias Xi Jinpingo ir JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno derybas, kuriomis siekta suvaldyti įtampą tarp abiejų galybių.

„Sekretoriaus Blinkeno kelionė į Kiniją buvo puiki. Tikiuosi, kad kada nors ateityje – artimiausiu metu – susitiksime su prezidentu Xi Jinpingu“, – sakė J. Bidenas spaudos konferencijoje kartu su Indijos premjeru Narendra Modi.

J. Bidenas netiesiogiai pakartojo savo ankstesnius komentarus apie Xi Jinpingą, sakydamas, kad „nevengs sakyti faktų“ apie Kiniją.

„Tiesiog nesiruošiu nieko labai keisti“, – sakė jis.

J. Bidenas, kalbėdamas praėjus dviem dienoms po A. Blinkeno kelionės, sakė, kad Xi Jinpingas, kuris įsitvirtino valdžioje kaip nė vienas Kinijos lyderis per pastaruosius dešimtmečius, nežinojo apie tariamą sekimo balioną, vasarį skridusį virš JAV žemyninės dalies.

„Numušus tą balioną su dviem dėžėmis, pilnomis šnipinėjimo įrangos, Xi Jinpingas labai nusiminė todėl, kad jis nežinojo, jog jos ten buvo, – sakė J. Bidenas politiniame priėmime, kuriame dalyvavo žurnalistai. – Aš kalbu rimtai. Tai didžiulė diktatorių gėda, kai jie nežino, kas vyksta.“

Balionas Jungtinėse Valstijose sukėlė visuomenės pasipiktinimą ir privertė A. Blinkeną atšaukti iš pradžių suplanuotą kelionę į Pekiną, nors administracijos pareigūnai abejojo objekto keliama grėsme.

Kinijos ambasdorius Vašingtone Xie Fengas pareiškė protestą Baltiesiems rūmams ir Valstybės departamentui dėl J. Bideno pastabų apie Xi Jinpingą, pranešė Kinijos ambasada.

J. Bideno komentarai yra „klaidingi, absurdiški ir neatsakingi, jie yra atvira politinė provokacija“, sakoma ambasados pareiškime.

Galimybės netrukus surengti susitikimą

Dešimtmečius politikoje dirbantis J. Bidenas yra linkęs viską rėžti tiesiai šviesiai, bet taip pat jis tiki asmeninės diplomatijos galia.

J. Bidenas sako, kad, kai abu buvo viceprezidentai, su Xi Jinpingu kalbėjosi daugiau nei 24 valandas, todėl, kai jie pirmą kartą kaip prezidentai susitiko lapkritį vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G 20) viršūnių susitikimo Balyje kuluaruose, nuotaika buvo pakili.

Xi Jinpingas ir J. Bidenas rugsėjį atvyks į Naująjį Delį, kur vyks kitas G 20 aukščiausiojo lygio susitikimas. J. Bidenas taip pat kviečia Xi Jinpingą atvykti į San Franciską lapkritį, kai Jungtinėse Valstijose vyks Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo forumas.

Derybos Balyje vyko padidėjus įtampai dėl tuometinės Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito į Taivaną, į kurį Pekinas atsakė didelėmis karinėmis pratybomis aplink šią savivaldžią salą. Kinija Taivaną laiko savo teritorijos dalimi.

J. Bideno pastaboms nepritarė bent vienas Vakarų lyderis – Naujosios Zelandijos ministras pirmininkas Chrisas Hipkinsas, kuris kitą savaitę lankysis Pekine.

Ketvirtadienį į klausimą, ar sutinka su J. Bideno nuomone apie Kinijos vadovą, Ch. Hipkinsas atsakė: „Ne.“ Jis pridūrė, kad „Kinijos valdymo forma yra Kinijos žmonių reikalas“.

Jungtinės Valstijos dažnai kritikuoja žmogaus teisių padėtį Kinijoje, bet tvirtina, kad nesiekia pakeisti režimo.

Praėjusiais metais sakydamas kalbą A. Blinkenas teigė, kad Jungtinės Valstijos turi įrodyti, jog demokratija yra veiksmingesnė už Pekino „partijos valdomą centralizuotą sistemą“, tačiau pridūrė: „Mes nesiekiame pakeisti Kinijos politinės sistemos.“

2023 06 23 08:35
Spausdinti