Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


ESBO SUSITIKIMAS ŠIAURĖS MAKEDONIJOJE
J. Borrellis apie ESBO susitikimą: Rusija turi išgirsti, kodėl yra pasmerkta ir izoliuota
ELTA
ES Taryba
Josepas Borrellis.

ES vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis trečiadienį pareiškė, kad artėjančiame didžiausios pasaulyje regioninio saugumo institucijos posėdyje ministrai turi paaiškinti Rusijai, kodėl ji yra „smerkiama ir izoliuojama“.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) valstybių narių ministrai ketvirtadienį ir penktadienį susitiks Skopjėje aptarti šios organizacijos ateities ir karo Ukrainoje.

Ukraina, taip pat Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija pareiškė, kad boikotuos kasmetinę ministrų konferenciją, kadangi joje pareiškė dalyvausiąs kvietimą gavęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

J. Borrellis sakė, kad supranta kai kurių valstybių nerimą, tačiau palankiai įvertino Šiaurės Makedonijos sprendimą leisti S. Lavrovui dalyvauti, sakydamas, kad tai atitinka „bendrą tikslą išlaikyti daugiašališkumą gyvą.“

„Tai bus gera proga jam (S. Lavrovui) tiesiogiai iš šio susitikimo dalyvių išgirsti, kodėl Rusija yra smerkiama ir izoliuojama“, – sakė jis žurnalistams po susitikimo su Šiaurės Makedonijos ministru pirmininku Dimitaru Kovačevskiu.

J. Borrellis pridūrė, kad tuomet S. Lavrovas galės grįžti į Kremlių ir pranešti, „kad Europos Sąjunga ir ESBO ir toliau vieningai smerkia agresyvų ir neteisėtą Rusijos elgesį.“

1975 metais įkurtoje organizacijoje, veikiančioje kaip forumas dialogui tarp Rytų ir Vakarų blokų, kuriai priklauso ir Rusija, ir Ukraina, įtampa vis didėja.

Po kelis mėnesius trukusių derybų pirmadienį Malta sutiko kitais metais perimti pirmininkavimą organizacijai pagal rotacijos principą vietoj NATO narės Estijos, kurią Rusija atvirai atmetė.

Tikimasi, kad sprendimas bus ratifikuotas per dvi dienas truksiantį ministrų susitikimą ir padės išvengti paneuropinės saugumo institucijos žlugimo.

2023 11 30 11:04
Spausdinti