Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


A. NAVALNO LAIDOTUVĖS
J. Navalnaja baiminasi, kad per jos vyro laidotuves bus areštuojami žmonės, o V. Putiną vadina banditu
ELTA
Scanpix
Gėlės Aleksejui Navalnui atminti.

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlė Julija Navalnaja trečiadienį pareiškė, kad baiminasi neramumų ir areštų per vyro laidotuves, kurias planuojama surengti penktadienį Maskvoje.

„Dar nežinau, ar jos bus taikios, ar policija suims tuos, kurie ateis atsisveikinti su mano vyru“, – sakė A. Navalnaja EP nariams netrukus po to, kai buvo paskelbta, kad laidotuvės bus rengiamos penktadienį vienoje Maskvos cerkvėje.

J. Navalnajos kalba Europos Parlamente buvo ryžtinga ir sulaukė ilgų ovacijų. „Putinas yra organizuotos nusikaltėlių gaujos lyderis, – sakė ji. – Jūs turite reikalą ne su politiku, o su kruvinu banditu.“

Rusijos valdžios institucijos teigė, kad A. Navalnas mirė dėl natūralių priežasčių, praradęs sąmonę po pasivaikščiojimo savo kalėjimo kolonijoje Arktyje. Jo šeima šį teiginį atmeta.

„Aleksejus buvo kankinamas trejus metus, – savo kalboje EP sakė J. Navalnaja. – Jis buvo marinamas badu mažytėje akmeninėje kameroje, atskirtas nuo išorinio pasaulio, jam buvo draudžiami pasimatymai, telefono skambučiai, o vėliau net ir laiškai.“

„O tada jie jį nužudė. Ir net po to jie žiauriai elgėsi su jo kūnu“, – sakė ji.

A. Navalno kūnas buvo laikomas aštuonias dienas – jo komanda mano, kad taip buvo siekiama nuslėpti, kas atsakingas dėl jo mirties, ir užkirsti kelią viešoms laidotuvėms.

„Putinas turi atsakyti už viską, ką padarė Aleksejui, – sakė J. Navalnaja. – Mano vyras niekada nepamatys, kaip atrodys graži ateities Rusija, bet mes privalome ją pamatyti. Ir aš padarysiu viską, kad jo svajonė išsipildytų, kad blogis žlugtų ir ši graži ateitis ateitų.“

„Norint nugalėti V. Putiną, negalima būti nuobodiems“

Aleksejus įkvėpė žmones, nepaisant suvaržymų, kurių ėmėsi V. Putinas, toliau savo kalboje EP nariams sakė J. Navalnaja.

Kai jam neleido rodytis per televiziją, jis atsigręžė į „YouTube“. Kai jam neleido dalyvauti rinkimuose, jis sugalvojo strategiją, kaip atimti vietas iš V. Putino partijos.

„Net ir būdamas Putino gulage Aleksejus sugebėjo perduoti idėjas projektams, kurie Kremliui kėlė paniką“, – sakė ji.

J. Navalnaja pabrėžė, kad norint nugalėti V. Putiną reikia tapti novatoriškiems.

Ji perspėjo, kad V. Putinui negalima pakenkti nei sankcijomis, nei rezoliucijomis, nei vadovaujantis morale ar taisyklėmis.

„Tai yra atsakymas į klausimą. Jei iš tikrųjų norite nugalėti Putiną, turite tapti novatoriški. Ir turite nustoti būti nuobodūs, – kalbėjo J. Navalnaja. – Jūs negalite pakenkti Putinui dar viena rezoliucija ar dar vienu sankcijų paketu, kuris niekuo nesiskiria nuo ankstesnių. Negalite jo nugalėti manydami, kad jis yra žmogus, turintis principus, moralę ir besilaikantis taisyklių.“

2024 02 28 15:01
Spausdinti