Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


MAIŠTAS RUSIJOJE
J. Prigožino buvimo vieta – vis dar paslaptis, FSB byla „Wagner“ nutraukta
BNS
Scanpix
J. Prigožinas.

Po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savaitgalį vykusio maišto organizatorius dar kartą išpeikė kaip išdavikus, žaidžiančius į naudą Ukrainos vyriausybei ir jos sąjungininkėms, samdinių lyderio Jevgenijaus Prigožino buvimo vieta antradienį išlieka nežinoma.

Kremlius yra sakęs, kad J. Prigožinas bus išsiųstas į kaimyninę Baltarusiją, tačiau nei jis pats, nei Minskas to nepatvirtino. Nepriklausomas Baltarusijos karo stebėsenos projektas „Belarusian Hajun Project“ antradienį nurodė, kad privatus lėktuvas, kuriuo, kaip pranešama, naudojasi J. Prigožinas, antradienio rytą nusileido netoli Minsko.

62 metų J. Prigožino, privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovo, žiniasklaidos komanda iš karto neatsakė į prašymą pakomentuoti situaciją.

Antradienį rusų saugumo tarnyba FSB pranešė, kad byla dėl maišto buvo nutraukta.

„Baudžiamoji byla, iškelta dėl privačios karinės bendrovės „Wagner“ ginkluoto sukilimo, buvo nutraukta“, – sakoma rusų saugumo tarnybos FSB pareiškime, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

FSB nurodė, kad atlikusi tyrimą nustatė, jog šio maišto dalyviai laiku nutraukė veiksmus, kuriais buvo siekiama padaryti nusikaltimą.

„Atsižvelgdama į tai ir kitas tyrimui svarbias aplinkybes, tyrimo institucija priėmė nutarimą nutraukti baudžiamąją bylą“, – sakoma pareiškime.

Baudžiamoji byla dėl raginimų dalyvauti ginkluotame maište buvo iškelta vėlai penktadienį, privačios karinės bendrovės bosui J. Prigožinui apkaltinus Rusijos kariuomenę dėl „Wagner“ pozicijų apšaudymo ir paskelbus „teisingumo žygį“ prieš Rusijos gynybos ministerijos vadovybę.

Šeštadienį vakare Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad baudžiamoji byla J. Prigožino atžvilgiu bus nutraukta, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.

D. Peskovo teigimu, maište dalyvavę samdiniai, atsižvelgiant į jų nuopelnus mūšio lauke, nebus persekiojami, o dalis kovotojų, kurie nebuvo prisijungę prie J. Prigožino kolonos, žygiavusios į Maskvą, pasirašys kontraktus su Gynybos ministerija.

Už ginkluoto maišto rengimą gresia iki 20 metų kalėjimo bausmė.

Tai, kad „Wagner“ vadeiva išvengė baudžiamojo persekiojimo, gerokai skiriasi nuo to, kaip Kremlius elgiasi su antivyriausybinių protestų dalyviais.

Savaitgalį įvykęs trumpalaikis J. Prigožino sukilimas – didžiausias iššūkis V. Putino valdžiai per daugiau nei du dešimtmečius – sukrėtė Rusijos vadovybę.

Pirmadienio vakarą V. Putinas trumpame per nacionalinę televiziją transliuotame kreipimesi, kuriame kritikavo sukilimo organizatorius, tačiau nepaminėjo J. Prigožino pavardės, siekė užtikrinti stabilumą ir kontrolę. Jis taip pat gyrė Rusijos vienybę krizės akivaizdoje ir eilinius „Wagner“ kovotojus už tai, kad jie neleido situacijai peraugti į, anot jo, didelį kraujo praliejimą.

Anksčiau tą pačią dieną J. Prigožinas gynė savo veiksmus iššaukiančiame garso pareiškime. Jis vėl pliekė Rusijos kariuomenę, bet teigė, kad nesiekė įvykdyti perversmo prieš V. Putiną.

Pirmadienio vakarą Kremlius dar kartą siekė parodyti kontroliuojantis situaciją, kai V. Putinas susitiko su aukščiausiais saugumo, teisėsaugos ir kariuomenės pareigūnais, įskaitant gynybos ministrą Sergejų Šoigu, kurį J. Prigožinas siekė nuversti.

V. Putinas padėkojo savo komandai už savaitgalį atliktą darbą, taip išreikšdamas paramą puolamam S. Šoigu. Anksčiau valdžia paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip S. Šoigu lanko savo karius Ukrainoje.

Išlieka neaišku, ar J. Prigožino galės išlaikyti savo samdinių pajėgas. Savo kalboje V. Putinas J. Prigožino kovotojams pasiūlė arba pereiti Rusijos gynybos ministerijos žinion, arba palikti tarnybą, arba išvykti į Baltarusiją.

Rusijos gynybos ministerija antradienį paskelbė, kad Maskvos pajėgoms planuoja perduoti „Wagner“ sunkiąją karinę techniką.

J. Prigožinas pirmadienį nedetalizuodamas sakė, kad Baltarusijos vadovybė pasiūlė sprendimus, kurie leistų „Wagner“ veikti teisinėje jurisdikcijoje, tačiau nebuvo aišku, ką tai reiškia.

2023 06 27 12:22
Spausdinti