Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Stoltenbergas: NATO viršūnių susitikime tikiuosi tvirto paketo Ukrainai
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
J. Stoltenbergas ir V. Zelenskis susitikime Briuselyje birželio pabaigoje.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas spaudos konferencijoje Briuselyje žurnalistams teigė iš kitą savaitę JAV sostinėje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo besitikintis tvirto paramos paketo Ukrainai. „NATO [valstybių narių – IQ past.] vadovai yra ryžtingi ir stiprūs, ir tai bus tvirtai išreikšta viršūnių susitikime“, – kalbėjo J. Stoltenbergas.

Anot generalinio sekretoriaus, Vašingtone bus nutarta dėl kompleksinio karinės paramos paketo Ukrainai, kuris turėtų apimti karinius mokymus Ukrainos kariams Lenkijoje bei ilgametę finansinę paramą. NATO iki šiol Ukrainai kasmet jau yra skyrusi 40 mlrd. eurų, ir pakete taip pat turėtų būti pasižadama ateityje šią paramą išlaikyti ne mažesnę, o esant poreikiui – ir didesnę. Taip pat sąjungininkai turėtų suteikti Ukrainai daugiau reikalingos oro gynybos ir kitos karinės paramos.

J. Stoltenbergas pabrėžė, jog tam, kad NATO išlaikytų atitinkamą paramą Ukrainai, visi sąjungininkai turi vienodai nešti savo naštą priklausomai nuo savo bendrojo vidaus produkto (BVP), ir į tai įeina ne tik 2 proc. BVP gynybai kaip minimali kartelė, bet ir atitinkamas naštos pasidalijimas pagal BVP dėl šios planuojamos kasmetės karinės paramos.

„Visas tas darbas, kurį dirbame kartu, yra skirtingas padaryti Ukrainai stipresnei, labiau sąveikaujančiai [su NATO valstybių narių karinėmis pajėgomis – IQ past.] ir geriau pasiruošusiai tapti Aljanso nare“, – žurnalistams teigė J. Stoltenbergas. Šiuos planus NATO viršūnių susitikimui jis prieš kelias dienas aptarė ir su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Anot generalinio sekretoriaus, svarbu užtikrinti, kad Ukraina turėtų visą reikiamą pagalbą rusų okupantams atremti, o susitarimas dėl 40 mlrd. eurų paramos kasmet užtikrintų tolygesnę, atsakingesnę paramą, kuri iki šiol buvo teikiama atskirais pareiškimais.

Žurnalistų paklaustas, kaip kitą savaitę vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Aljansui pavyks išlaikyti visus sąjungininkus vieningus, kai ir JAV, ir Europoje vyksta svarbūs rinkimai, J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO stiprybė iki šiol laikėsi ir dėl to, kad organizacija nesikišo į valstybių vidaus reikalus. „NATO viršūnių susitikimai visada vyksta kažkokiame nacionaliniame kontekste, kad ir kur juos rengtum, – teigė J. Stoltenbergas. – Tai dalis demokratijų realybės. Ką mes galime padaryti, tai susitelkti į NATO esmę, o jos [viršūnių susitikime – IQ past.] turėsime daug, Vašingtone bus priimti svarbūs sprendimai.“

JAV politikus, įskaitant ir respublikonų kandidatą lapkričio prezidento rinkimuose Donaldą Trumpą, J. Stoltenbergas ramino atkreipdamas dėmesį, kad jau 23 valstybės narės gynybai skiria 2 arba daugiau proc. BVP ir ištesėjo savo dar 2014 m. duotą pažadą, todėl dabar ir Vašingtonui derėtų tesėti savąjį.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 9–11 d. Vašingtone.

2024 07 05 15:16
Spausdinti