Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JAV IR KINIJA
J. Yellen: JAV ir Kinijos ekonomikų atsiejimas iš esmės neįmanomas
BNS
YouTube
Janet Yellen.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen amerikiečių įmonių, veikiančių Kinijoje, atstovams penktadienį pareiškė, kad dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų atsiskyrimas iš esmės būtų neįmanomas.

Šis keturių dienų trukmės vizitas yra pirmoji J. Yellen kelionė į Kiniją einant Iždo departamento vadovės pareigas. Be to, tai antrasis kartas pastaruoju metu, kai šioje Rytų Azijos galiūnėje apsilanko aukšto rango JAV pareigūnas. Praėjusį mėnesį į Pekiną buvo atvykęs JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkenas.

Pastaraisiais mėnesiais Jungtinės Valstijos teigė siekiančios sumažinti Kinijos keliamą riziką ir apriboti antrosios pagal dydį pasaulio ekonomikos galimybes naudotis pažangiosiomis technologijomis, kurios laikomos itin svarbiomis Vašingtono nacionaliniam saugumui.

Kelias Kinijos bendroves Vašingtonas įtraukė į juodąjį sąrašą, taip užkirsdamas jos kelią naudotis pažangiausiomis mikroschemomis, o savo sąjungininkus ragina pasekti jo pavyzdžiu.

J. Yellen penktadienį pabrėžė, kad JAV nesiekia visiško ekonomikų atskyrimo. Anot jos, nors Pekino vykdoma eksporto kontrolė parodė, kad reikia diversifikuoti tiekimo grandines, atsiskyrimas destabilizuotų pasaulio ekonomiką.

„Siekiame diversifikuoti, o ne atsieti, – Amerikos prekybos rūmuose Pekine vykusiame posėdyje su JAV verslo atstovais sakė iždo sekretorė. – Ir tai būtų iš esmės neįmanoma.“

Sveika konkurencija

Penktadienį prasidėjus susitikimui su Kinijos premjeru Li Qiangu J. Yellen pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nesiekia tik vieną nugalėtoją turinčios ekonominės konkurencijos su Kinija.

„Mes siekiame sveikos ekonominės konkurencijos, kuri nėra „nugalėtojas laimi viską“, bet kuri, laikantis sąžiningų taisyklių, ilgainiui gali būti naudinga abiem šalims“, – sakė ji per susitikimą su Li Qiangu Didžiojoje liaudies salėje.

Susitikimui parengtose pastabose J. Yellen teigė, kad Jungtinės Valstijos ir Kinija neturėtų leisti, kad bet kokie nesutarimai pakenktų ekonominiams ryšiams, net ir saugant nacionalinį saugumą.

„Neturėtume leisti, kad dėl kokių nors nesutarimų kiltų nesusipratimų, kurie be reikalo blogintų mūsų dvišalius ekonominius ir finansinius santykius“, – sakė ji.

Prieš J. Yellen kelionę Pekinas, motyvuodamas nacionalinio saugumo sumetimais, paskelbė naujas puslaidininkių gamybai svarbių metalų eksporto kontrolės priemones. Tai naujausias strateginis ėjimas šių šalių varžybose dėl mikroschemų.

Iždo sekretorė amerikiečių verslininkams penktadienį pareiškė, kad Vašingtonas yra susirūpinęs dėl apribojimų.

„Vis dar vertiname šių veiksmų poveikį, tačiau jie mums primena, kaip svarbu kurti atsparias ir diversifikuotas tiekimo grandines“, – sakė ji.

Tuo metu Pekinas vizitą įvertino optimistiškai, o Kinijos finansų ministerija penktadienį pareiškė, kad jis padės sustiprinti abiejų šalių bendravimą ir mainus.

„Kinijos ir JAV ekonominių ir prekybinių santykių prigimtis yra ir abipusiai naudinga, o prekybos karas ar „atsiejimas ir grandinių nutraukimas“ neturi laimėtojo“, – pareiškime teigė vienas ministerijos pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs JAV iždo pareigūnas sakė, kad penktadienio rytą J. Yellen kalbėjosi su savo ankstesniu kolega, buvusiu Kinijos vicepremjeru Liu He, taip pat su kadenciją baigiančiu Kinijos centrinio banko vadovu Yi Gangu.

„Jie aptarė pasaulio ekonomikos perspektyvas, taip pat atitinkamas Jungtinių Valstijų ir Kinijos ekonomines perspektyvas“, – pridūrė pareigūnas.

2023 07 07 13:27
Spausdinti