Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KOSMOSO NAUJIENOS
Japonija ruošiasi istoriniam nusileidimui Mėnulyje
BNS
YouTube
Japonijos erdvėlaivis ruošiasi istoriniam nusileidimui Mėnulyje.

„Mėnulio snaiperiu“ (Moon Sniper) pramintas Japonijos erdvėlaivis ruošiasi istoriniam nusileidimui Mėnulyje panaudojant itin tikslią technologiją, padėsiančią, kaip tikisi šalis, atgaivinti kosmoso tyrimų programą po virtinės pastarojo meto nesėkmių.

Vykdydama misiją su nusileidimo aparatu „Smart Lander for Investigating Moon“ (SLIM) Japonija nori tapti penktąja šalimi, atlikusia itin sudėtingą švelnų nusileidimą ant uolėto Mėnulio paviršiaus.

Iki šiol tai pavyko tik Jungtinėms Valstijoms, Sovietų Sąjungai, Kinijai ir Indijai.

Tačiau japonų nusileidimo aparatas, turintis didelės žaislų kompanijos sukurtą zondą, suprojektuotas taip, kad tai padarytų beprecedenčiu tikslumu.

Planuojama, kad lengvas SLIM aparatas, kurį japonų kosmoso agentūra JAXA praminė „Mėnulio snaiperiu“, pradės leistis vidurnaktį Japonijos (penktadienį 17 val. Lietuvos) laiku.

Jei viskas vyks pagal planą, nusileidimas baigsis maždaug po 20 minučių.

Kosminis aparatas taikosi į 100 metrų paviršiaus zoną – kur kas mažesnę nei įprastas kelių kilometrų nusileidimo plotas.

Sėkmė pakeistų Japonijos padėtį kosmoso srityje po dviejų nesėkmingų misijų į Mėnulį ir neseniai įvykusių raketų gedimų, įskaitant sprogimus po pakilimo.

Tai taip pat atkartotų Indijos pigios kosmoso programos triumfą rugpjūtį, kai ši šalis pirmoji nutupdė nepilotuojamą aparatą netoli menkai ištyrinėto Mėnulio pietinio ašigalio.

Saugus SLIM nusileidimas yra labai svarbus dalykas, sakė Emily Brunsden, astrofizikos lektorė ir Jorko universiteto „Astrocampus“ padalinio direktorė.

„Snaiperio“ nusileidimo tikslumas yra didžiulis technologijų šuolis, kuris leis rengti misijas, skirtas daug konkretesniems mokslinių tyrimų klausimams spręsti“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Tačiau E. Brunsden įspėjo, kad ši užduotis tebėra itin sudėtinga technologiniu požiūriu: „Paprastai yra tik vienas šansas viską atlikti teisingai, todėl menkiausia klaida gali lemti misijos nesėkmę.“

Mėnulio ir Žemės kilmė

SLIM bandys pasiekti kraterį, kuriame, kaip manoma, Mėnulio mantija – paprastai giliai po pluta esantis sluoksnis – gali būti pasiekiama paviršiuje.

„Čia aptiktos uolienos yra labai svarbios ieškant Mėnulio ir Žemės kilmės“, – AFP sakė Tomokatsu Morota, Tokijo universiteto docentas, besispecializuojantis Mėnulio ir planetų tyrimų srityje.

Jis pabrėžė, kad tikslumas bus labai svarbus mėginant nusileisti ant nelygios, uolėtos vietovės. Ji bus vertinama stebint per aparato kamerą.

JAXA jau yra atlikusi tikslų nusileidimą ant asteroido, tačiau Mėnulyje, kur gravitacija yra stipresnė, tai didesnis iššūkis.

Misija taip pat siekiama atskleisti galimų Mėnulio vandens išteklių paslaptį, kuri bus esminė norint vieną dieną ten įrengti bazes.

„Mėnulio komercializacijos galimybė priklauso nuo to, ar Mėnulio ašigaliuose yra vandens“, – sakė T. Morota.

SLIM sferinį metalinį zondą, šiek tiek didesnį už teniso kamuoliuką ir turintį kamerą, kartu sukūrė JAXA ir Japonijos žaislų milžinė „Takara Tomy“. Kosmoso agentūra, prisidėdama prie žaismingos nuotaikos, išleido internetinį vaizdo žaidimą „SLIM: tikslaus nusileidimo Mėnulyje žaidimas“.

Praėjus daugiau nei 50 metų po pirmojo žmogaus nusileidimo Mėnulyje, daugybė šalių ir privačių bendrovių bando pakartoti tokią kelionę. Tačiau dažnai pasitaiko sudužimų, ryšio sutrikimų ir kitų techninių problemų.

Šį mėnesį privatus JAV mėnuleigis turėjo pasukti atgal dėl kuro nuotėkio, o NASA atidėjo planus dėl pilotuojamų misijų į Mėnulį pagal savo programą „Artemis“.

Rusija, Kinija ir kitos šalys – nuo Pietų Korėjos iki Jungtinių Arabų Emyratų – taip pat bando laimę.

Ankstesnės Japonijos misijos į Mėnulį žlugo du kartus. Viena šių misijų buvo valstybinė, kita – privati.

2022 metais šalis nesėkmingai išsiuntė Mėnulio zondą „Omotenashi“, dalyvavusį Jungtinių Valstijų misijoje „Artemis 1“.

Balandį Japonijos startuolis „ispace“ bergždžiai bandė tapti pirmąja privačia bendrove, nutupdžiusia aparatą Mėnulyje – ryšys su juo nutrūko po, kompanijos žodžiais, kieto nusileidimo.

2024 01 19 15:42
Spausdinti