Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAPONIJA
Japonijos įmonės pesimistiškiau vertina 2023 metų perspektyvas
BNS
Unsplash
Tokijas.

Japonijos didžiųjų bendrovių nuotaikas temdo išaugusios sąnaudos ir susilpnėjusi jena, rodo „Kyodo News“ atliktas tyrimas.

117 įmonių apklausa parodė, kad tik šiek tiek daugiau nei pusė, arba 56 proc. įmonių tikisi, jog šiemet Japonijos ekonomika augs.

Tai yra gerokai mažiau nei 84 proc., fiksuoti prieš metus, sakoma pirmadienį paskelbtoje tyrimo išvadoje

Kasmetiniame tyrime augimą prognozuojančių įmonių procentinė dalis buvo antra pagal mažumą per 10 metų, o bendrovės taip pat išreiškė susirūpinimą, kad 2023 metais ekonominė veikla gali sulėtėti Jungtinėse Valstijose ir Kinijoje.

Karas Ukrainoje padidino naftos ir kitų žaliavų kainas, o tuo pačiu metu jena susilpnėjo JAV dolerio atžvilgiu. Tai padidino rizikas trečiai pagal dydį pasaulio ekonomikai.

Prislėgtos nuotaikos taip pat atspindi nerimą dėl galimo pasaulinio nuosmukio, nes JAV ir kitų didžiųjų ekonomikų centriniai bankai didina palūkanų normas, siekdami atremti infliaciją.

JAV doleris 2022 metais sustiprėjo iki maždaug 150 jenų už vieną JAV dolerį, palyginti su 115 jenų metų pradžioje.

Antradienį JAV doleriu prekiauta maždaug po 130 jenų.

Tik 3 proc. apklaustų įmonių teigė, kad jenos susilpnėjimas joms buvo naudingas, o maždaug trečdalis jenos susilpnėjimą vertina kaip problemą, nes padidėjo gamybos ir energijos sąnaudos, mažinančios pelnus.

Japonijos ekonomika liepos–rugsėjo mėnesiais susitraukė 0,8 proc. metiniu tempu.

Eksportas per metus išaugo 2,1 procento.

Augimas praėjusiais fiskaliniais metais, kurie baigėsi kovą, siekė 2,5 procento.

Tarp įmonių, kurios tikisi gerų metų, yra „Toyota Motor“.

Kaip ir kitoms didžiosioms eksportuotojoms, automobilių gamintojai yra naudinga pigesnė jena, persivedant užsienyje uždirbtą pelną.

Remiantis apklausa, atlikta nuo lapkričio pabaigos iki gruodžio vidurio, energetikos, telekomunikacijų ir technologijų bendrovė „SoftBank Group“ artimiausiais mėnesiais taip pat numato pagerėjimą.

Japonijai panaikinus verslo veiklos apribojimus, skirtus kovoti su COVID-19 protrūkiais, vartotojų išlaidos atsigauna, nors pastarosiomis savaitėmis ligos atvejų skaičius labai išaugo.

Dauguma įmonių, prognozuojančių teigiamas 2023 metų perspektyvas, apribojimų panaikinimą nurodė kaip pagrindinę optimizmo priežastį.

Maždaug trečdalis apklausoje dalyvavusių įmonių teigė, kad šiais metais nesitiki jokių didelių pokyčių, o septynios bendrovės prognozuoja nežymų ekonominės veiklos susitraukimą.

2023 01 03 15:09
Spausdinti