Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JAV IR KINIJA
JAV apribojo Kinijos lustų gamintojoms prieigą prie amerikietiškų technologijų
BNS
Unsplash
Asociatyvi nuotrauka.

JAV prekybos departamentas ketvirtadienį įtraukė 36 Kinijos įmones, įskaitant didžiausias pažangių kompiuterių lustų gamintojas, į sąrašą, kuriame esančioms įmonėms griežtai ribojama prieiga prie amerikiečių kuriamų technologijų.

Šiuo žingsniu, turėsiančiu įtakos ir puslaidininkių gamintojoms „Cambricon“ bei „Yangtze Memory Technologies“, siekiama apriboti Kinijos „pastangas gauti ir panaudoti pažangias technologijas, įskaitant dirbtinį intelektą, karinio sektoriaus modernizavimo tikslais ir vykdant žmogaus teisių pažeidimus“, nurodė Prekybos departamentas.

Įtraukimas į „juodąjį“ sąrašą reiškia, kad nė vienas jame esantis subjektas praktiškai neturės galimybės teisėtai tiesiogiai ar netiesiogiai įsigyti JAV puslaidininkių gamybos technologijų, dizaino ir kitos intelektinės nuosavybės, o tai gali turėti įtakos jų gamybos potencialui.

Tarp 36 įmonių yra 21 didžioji įmonė, užsiimanti dirbtinio intelekto lustų tyrimais ir projektavimu, rinkodara ir pardavimu, ir susijusi glaudžiais ryšiais su Kinijos gynybos sektoriumi.

Septynios įmonės yra susijusios su Kinijos kariuomenės pastangomis kurti hipergarsinių ir balistinių raketų sistemas.

Viena iš įmonių, „Tianjin Tiandi Weiye Technologies“, buvo įtraukta į subjektų, kuriems taikomi apribojimai, sąrašą dėl įtariamo vaidmens „Kinijos represijose, masiniame savavališkame sulaikyme ir stebėjimo kampanijoje, kuriose pasitelkiamos aukštosios technologijos“, nukreiptoje prieš uigūrus ir kitas mažumas Vakarų Sindziango regione.

Minėtas sąrašas ketvirtadienį papildytas „prezidento Joe Bideno administracijai toliau siekiant neleisti Kinijai naudotis pažangiomis technologijomis modernizuojant karinį sektorių ir vykdant žmogaus teisių pažeidimus“, – sakoma prekybos sekretorės pavaduotojos Theos Rozman Kendler pranešime.

2022 12 16 12:34
Spausdinti