Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


JAV
JAV Aukščiausiasis Teismas paliko D. Trumpo pavardę ant Kolorado valstijos pirminių rinkimų balsalapių
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį vienbalsiai atmetė Kolorado valstijos bandymą pašalinti Donaldą Trumpą iš respublikonų pirminių rinkimų balsalapių dėl įtariamo dalyvavimo maište.

Buvusiam prezidentui palankus sprendimas buvo priimtas „superantradienio“, kai kovo 5 dieną balsuos 15 valstijų, pirminių rinkimų išvakarėse. Jie, kaip tikimasi, įtvirtins pergalingą D. Trumpo žygį respublikonų partijos nominacijos link, kad lapkritį jis vėl susikautų su dabartiniu lyderiu demokratu Joe Bidenu.

Tai buvo viena svarbiausių su rinkimų teise susijusių bylų, pasiekusių Aukščiausiąjį Teismą nuo tada, kai 2000 metais jis sustabdė balsų perskaičiavimą Floridoje, kur respublikonas George'as W. Bushas nežymia persvara lenkė demokratą Alą Gore'ą.

Devyni teisėjai sprendė, ar galima pašalinti D. Trumpą iš respublikonų pirminių prezidento rinkimų biuletenio Kolorade dėl įtariamo jo dalyvavimo sukilime – 2021 metų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtame išpuolyje prieš JAV Kapitolijų.

Vienbalsiu 9 balsų sprendimu konservatorių dominuojamas teismas pareiškė, kad Kolorado Aukščiausiojo Teismo sprendimas negali galioti, o tai reiškia, kad 77 metų D. Trumpas, pagrindinis respublikonų kandidatas į Baltuosius rūmus, gali būti įtrauktas į valstijos pirminių rinkimų biuletenį.

„Visi devyni Teismo nariai pritaria tokiam rezultatui“, – sakoma Aukščiausiojo Teismo nutartyje.

D. Trumpas pirmadienį tvirtino, kad toks sprendimas yra „didelė pergalė“ Jungtinėms Valstijoms.

„DIDELĖ PERGALĖ AMERIKAI!!!“ – savo interneto svetainėje „Truth Social“ paskelbė buvęs prezidentas, kuris siekia perrinkimo lapkričio rinkimuose.

Bylos ištakos yra gruodį priimtas Kolorado valstijos, vienos iš 15 valstijų, kurios balsuos „superantradienį“, Aukščiausiojo Teismo sprendimas.

Valstijos teismas, remdamasis 14-ąja Konstitucijos pataisa, tuomet nusprendė, kad D. Trumpas šioje valstijoje neturi teisės kandidatuoti į savo senąjį postą dėl vaidmens sausio 6-osios išpuolyje prieš Kongresą, kai minia bandė sustabdyti J. Bideno pergalės 2020-ųjų rinkimuose patvirtinimą. Netrukus po to Meino valstijos sekretorė nusprendė tą patį.

14-osios pataisos 3-iuoju skirsniu asmenims draudžiama užimti valstybinius postus, jei jie, prieš tai davę priesaiką remti ir ginti JAV konstituciją, įsitraukė į sukilimą ar maištą.

Tačiau praėjusį mėnesį per dvi valandas trukusius ginčus tiek konservatyvūs, tiek liberalūs JAV Aukščiausiojo Teismo teisėjai išreiškė susirūpinimą dėl atskirų valstijų galios spręsti, kurie kandidatai gali būti įtraukti į lapkritį vyksiančių prezidento rinkimų biuletenius.

Kolorado teismas buvo pirmasis, pretendentui į prezidentus pritaikęs retai naudojamą konstitucinį draudimą, taikomą tiems, kurie, anot jo, dalyvavo 2021 metų sausio 6 dienos išpuolyje prieš JAV Kapitolijų. Meino valstijos sekretorė buvo pirmoji aukščiausio rango rinkimų pareigūnė, vienašališkai išbraukusi kandidatą iš rinkimų biuletenio pagal šią nuostatą.

Tačiau abu sprendimai sustabdyti, kol vyksta teisinis procesas.

D. Trumpas jau yra patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už bandymą panaikinti savo pralaimėjimą 2020 metų rinkimuose, kurių kulminacija buvo Sausio 6-osios įvykiai, tačiau nuostata, kuria remtasi Kolorade ir Meine, nereikalauja, kad įsigaliotų apkaltinamasis nuosprendis. Pateikta dešimtys ieškinių, kuriais siekiama diskvalifikuoti D. Trumpą, teigiant, kad 2021 metų sausio 6 dieną jis dalyvavo maište ir nebeturi teisės kandidatuoti.

2024 03 04 20:21
Spausdinti