Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
JAV Aukščiausiasis Teismas paliko galioti prieštaringai vertinamą pasienio politiką
BNS
Unsplash
Asociatyvi iliustracija.

Dvejus metus vykdyta Jungtinių Valstijų vyriausybės politika, pagal kurią, remiantis COVID-19 atsargumo priemonėmis, apgręžiami šimtai tūkstančių migrantų Meksikos pasienyje, kol kas liks galioti, antradienį nusprendė Aukščiausiasis Teismas.

Sprendimas išlaikyti prieštaringai vertinamą 42-ojo skirsnio politiką atitolino prezidentui Joe Bidenui gresiančią politinę krizę, kol tūkstančiai žmonių laukė prie pietinės sienos, tikėdamiesi, kad ši politika bus nutraukta.

Tačiau konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas priėmė 19 valstijų peticiją, kurioje įspėjama apie migrantų antplūdį, jei buvusio prezidento Donaldo Trumpo 2020 metų kovo mėnesį įvesta politika bus panaikinta, kaip nurodė žemesnės instancijos teismas.

Aukščiausiasis Teismas pareiškė, kad 42-asis skirsnis, pagal kurį leidžiama skubiai išsiųsti net tuos asmenis, kurie gali pretenduoti į prieglobstį, liks galioti tol, kol bus priimtas sprendimas šiuo klausimu, ir kad bylą nagrinės vasario mėnesį.

„Valstijos teigia, kad jos susiduria su imigracijos krize pasienyje, o politikai nesugebėjo susitarti dėl tinkamų priemonių šiai krizei spręsti, – nurodė teismas 5 balsais prieš 4 priimtame sprendime. – (...) Vienintelė likusi priemonė krizei sušvelninti, kaip teigia valstijos, yra šio teismo įsakymas, nurodantis federalinei vyriausybei kuo ilgiau tęsti COVID-19 laikų 42 skirsnio politiką.“

„Neveikianti“ sistema

J. Bideno administracijai, kuri pripažino, kad 42-asis skirsnis buvo neteisinga idėja, ir pasirengė prieglobsčio prašančių migrantų antplūdžiui, nutarimas gali duoti laiko iki gegužės arba birželio mėnesio, kai bus priimtas galutinis nuosprendis.

Antradienio vakarą išvykdamas atostogų iš Baltųjų rūmų J. Bidenas žurnalistams tvirtino, kad 42-ojo skirsnio panaikinimas buvo „pavėluotas“, tačiau administracija atsižvelgs į teismo sprendimą, kol bus priimtas galutinis sprendimas, greičiausiai birželį.

„Kol kas mes turime užtikrinti jos vykdymą“, – teigė prezidentas.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre anksčiau tą pačią dieną sakė, kad administracija pasirengs kitam teismo posėdžiui.

„Toliau ruošiamės saugiai, tvarkingai ir žmogiškai tvarkyti sieną, kai galiausiai bus panaikintas 42-asis skirsnis“, – pareiškime teigė K. Jean-Pierre. – (...) 42-asis skirsnis yra visuomenės sveikatos priemonė, o ne imigracijos politikos užtikrinimo priemonė, todėl ji neturėtų būti pratęsta neribotam laikui.“

„Kad iš tiesų sutvarkytume neveikiančią imigracijos sistemą, mums reikia, kad Kongresas priimtų visapusišką imigracijos reformą“, – sakė ji.

Luizianos senatorius Billas Cassidy tvirtino, kad 42-ojo skirsnio panaikinimas „pablogintų mūsų pasienio krizę, o Baltieji rūmai, atrodo, norėjo tai leisti“.

„Džiaugiuosi, kad Aukščiausiasis Teismas ėmėsi jį išsaugoti, bet mums reikia nuolatinio sprendimo“, – sakė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

2022 12 28 11:24
Spausdinti