Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


G 20
JAV derybose su Rusija J. Borrellis mato „nedidelį pagerėjimą“
ELTA
Scanpix
J. Borrellis.

Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis penktadienį sakė matantis „nedidelį pagerėjimą“ diplomatijoje su Maskva, kai per Didžiojo dvidešimtuko (G 20) šalių susitikimą įvyko retos JAV ir Rusijos derybos.

Ketvirtadienį G 20 susitikimo Naujajame Delyje kuluaruose JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trumpai susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Aukščiausias JAV diplomatas spaudė Maskvą dėl jos invazijos į Ukrainą.

J. Borrellis atkreipė dėmesį, kad Vakarų šalims kritikuojant Rusiją S. Lavrovas neišėjo iš salės, kaip buvo pernai per G 20 užsienio reikalų ministrų susitikimą Balyje.

„Bent jau šį kartą jis pasiliko ir klausėsi. Tai nedidelis, bet svarbus pagerėjimas“, – sakė J. Borrellis per forumą Naujajame Delyje. „Manau, kad tai geriau nei nieko“, – pridūrė jis.

J. Borrellis sakė nepritariantis, kad Rusija būtų pašalinta iš G 20 grupės, kurią sudaro didžiausios pasaulio ekonomikos. Prieš dešimtmetį Rusija buvo pašalinta iš Didžiojo aštuoneto, stipriausios ekonomikos demokratinių šalių grupės, dabar – Didžiojo septyneto.

„Turime išlaikyti būdus kalbėtis ar bent jau klausytis, jei nesikalbame“, – sakė J. Borrellis.

Jis tvirtai pasisakė už tai, kad pasaulis remtų Ukrainą, nors besivystančios šalys nerimauja dėl konflikto padarinių, įskaitant padidėjusias maisto kainas. Jis sakė suprantantis žmones vadinamuosiuose Pasaulio pietuose, kur baiminamasi, kad šio karo padariniai jiems bus per sunkūs, bet pridūrė: „Vis dėlto pagalvokite, kas dėl to kaltas. Kas sukūrė problemą?“.

G20 susitikimas baigėsi nepaskelbus bendros deklaracijos, tačiau Indija paskelbė pareiškimą, kuriame sakoma, kad Rusija ir Kinija nesutiko su raginimu Maskvai pasitraukti iš Ukrainos. Kanados užsienio reikalų ministrė Melanie Joly tai įvertino kaip Indijos diplomatinį žingsnį. Pasak jos, tai, kad Indija pareiškė, jog Rusija ir Kinija buvo vienintelės, su kuriomis nepavyko pasiekti bendro sutarimo, savaime jau yra žinia.

M. Joly sakė ketvirtadienį taip pat susitikusi su S. Lavrovu ir jam pasakiusi: „Rusija privalo pasitraukti iš Ukrainos, taškas“.

2023 03 03 10:08
Spausdinti