Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


IZRAELIS
JAV dislokuoja laivus arčiau Izraelio, siunčia šaudmenis
BNS
YouTube
Joe Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį įsakė JAV laivams ir naikintuvams priartėti prie Izraelio, taip parodydamas palaikymą ir siųsdamas naują karinę pagalbą po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolių.

Pentagonas pranešė, kad į rytinę Viduržemio jūros dalį siunčia lėktuvnešį „USS Gerald R. Ford“ ir jį lydinčius karo laivus, taip pat didina naikintuvų eskadriles regione.

Sekmadienio popietę JAV centrinė vadovybė patvirtino, kad laivai ir lėktuvai pradėjo judėti į naujas pozicijas.

Pasak Senato daugumos lyderio demokrato Chucko Schumerio, iki šiol žinoma, kad per kilusį smurtą žuvo mažiausiai keturi amerikiečiai.

Po šeštadienį netikėtai iš Gazos Ruožo surengtos „Hamas“ kovotojų atakos Baltieji rūmai skubiai patvirtino, kad JAV remia Izraelį, pažadėjo pagalbą ir įspėjo kitas šalis nesikišti į konfliktą.

J. Bidenas sekmadienį kalbėjosi su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir pranešė, kad papildoma pagalba Izraelio gynybos pajėgoms jau pakeliui, o artimiausiomis dienomis bus suteikta dar daugiau, pranešė Baltieji rūmai.

„Vadovai taip pat aptarė dedamas pastangas užtikrinti, kad jokie Izraelio priešai nemanytų, jog gali ar turėtų siekti naudos iš dabartinės padėties“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama, kad JAV prezidentas taip pat „pažadėjo visokeriopai remti Izraelio vyriausybę ir žmones, susidūrusius su beprecedenčiu ir siaubingu „Hamas“ teroristų išpuoliu“.

Vėliau „Hamas“ apkaltino Vašingtoną, svarbų ginklų tiekėją Izraeliui, „faktiniu dalyvavimu agresijoje prieš mūsų tautą“ perkeliant lėktuvnešį.

Kariuomenės duomenimis, didžiausias per pastaruosius dešimtmečius Izraelio ir palestiniečių konflikto paaštrėjimas pareikalavo daugiau kaip 700 gyvybių Izraelyje, o Gazos Ruožo pareigūnai pranešė, kad mažiausiai 400 žmonių žuvo per žydų valstybės antskrydžius.

B. Netanyahu paragino sukrėstą tautą ruoštis, jo žodžiais tariant, ilgam karui – dešimtys tūkstančių Izraelio pajėgų jau dislokuotos kovoti su besilaikančiais „Hamas“ kovotojais ir ruoštis galimam sausumos puolimui Gazos Ruože.

Tvirta parama

Konfliktas pasėjo baimę dėl platesnio masto karo. Irano remiamas Libano judėjimas „Hezbollah“ sekmadienį pranešė apšaudęs Izraelio pozicijas sviediniais ir raketomis.

Didėjant įtampai JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas po diskusijų su J. Bidenu pareiškė, kad siunčia pajėgas sustiprinti atgrasymo pastangas regione.

Be lėktuvnešio „USS Gerald R. Ford“, į šį pastiprinimą įtrauktas valdomų raketų kreiseris ir keturi valdomų raketų eskadriniai minininkai, sakoma L. Austino, kuris sekmadienį taip pat kalbėjosi su kolega Izraelyje, pareiškime.

„Jungtinių Valstijų vyriausybė skubiai suteiks Izraelio gynybos pajėgoms papildomos įrangos ir išteklių, įskaitant šaudmenis“, – sakoma jame. Taip pat nurodoma, kad JAV laivų ir lėktuvų perkėlimas bei pagalba Izraeliui pabrėžia tvirtą Vašingtono paramą Izraelio gynybos pajėgoms ir Izraelio žmonėms.

Sekmadienio popietę Jungtinės Valstijos Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje ragino pasmerkti „Hamas“ išpuolį.

„Tikiuosi, kad kiti Tarybos nariai labai griežtai pasmerks šiuos baisius teroro aktus, įvykdytus prieš Izraelio žmones ir jų vyriausybę“, – reporteriams sakė JAV aukšto rango diplomatas Robertas Woodas.

„Pasaulis turėtų būti pasipiktinęs“

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas sekmadienį vakare patvirtino, kad žuvo keli amerikiečiai, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

Senato daugumos lyderis demokratas Ch. Schumeris po pasitarimo su aukšto rango nacionalinio saugumo ir Valstybės departamento pareigūnais pareiškė, kad iki šiol žinoma, jog per kilusį smurtą žuvo mažiausiai keturi amerikiečiai, tačiau perspėjo, kad aukų skaičius didės.

Anksčiau sekmadienį JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas sakė, kad per išpuolius amerikiečių galėjo būti paimta ir įkaitais.

Televizijai ABC jis nurodė, kad „tai masinis teroristų išpuolis, jo metu Izraelio civiliai šaudomi savo miestuose, namuose ir, kaip vaizdžiai matėme, žmonės tiesiogine prasme tempiami per sieną su Gazos“ Ruožu.

„Galite įsivaizduoti, kokį poveikį tai daro visam Izraeliui. Pasaulis turėtų būti pasipiktinęs tuo, ką pamatė“, – pridūrė jis.

Valstijų ir vietos valdžios institucijos visose Jungtinėse Valstijose, įskaitant Niujorką, Los Andželą, Majamį ir Hiustoną, pranešė, kad artimiausiomis dienomis prie šalies sinagogų bus sustiprinta apsauga, nors konkrečios grėsmės nėra.

2023 10 09 08:51
Spausdinti