Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KLIMATO KAITA
JAV, Europą ir Kiniją alina rekordiniai karščiai
BNS
Unsplash

Vasara Šiaurės pusrutulyje dar tik prasidėjo, tačiau kai kurias Europos, Kinijos ir Jungtinių Valstijų dalis jau užklupo karščio banga, o šį savaitgalį numatoma rekordinė temperatūra akivaizdžiai iliustruoja šiltėjančio klimato keliamus pavojus.

Daugiau nei 100 milijonų amerikiečių sulaukė perspėjimų dėl ekstremalaus karščio, o Nacionalinė meteorologijos tarnyba prognozuoja ypač pavojingas sąlygas Arizonoje, Kalifornijoje, Nevadoje ir Teksase.

Kai kurias Europos šalis, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Italiją, Ispaniją ir Lenkiją, taip pat alina karštis.

Sicilijos ir Sardinijos salose termometro stulpeliai gali pakilti iki 48 laipsnių Celsijaus, teigė Europos kosmoso agentūra, ir tai gali būti aukščiausia kada nors Europoje užfiksuota temperatūra.

Šiaurės Afrikoje taip pat tvyro karštis, o Maroko meteorologijos tarnyba pietinėse šalies dalyse paskelbė raudonąjį pavojaus signalą dėl ekstremalaus karščio.

Kai kuriuose Kinijos regionuose, įskaitant sostinę Pekiną, taip pat tvyro karštis, o viena didžiausių Kinijos energetikos bendrovių pranešė, kad pirmadienį per vieną dieną pagamintos elektros energijos kiekis pasiekė rekordinį lygį.

JAV kosmoso agentūros NASA ir Europos Sąjungos klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ (C3S) duomenimis, praėjusį mėnesį buvo užfiksuotas karščiausias birželis per visą istoriją.

Ekstremalūs orai dėl šiltėjančio klimato „deja, tampa nauja norma“, perspėjo Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) generalinis sekretorius Petteris Taalas.

PMO duomenimis, per didelis karštis yra vienas iš mirtiniausių meteorologinių reiškinių. Vieno neseniai atlikto tyrimo duomenimis, per rekordiškai karštą praėjusių metų vasarą Europoje nuo karščio mirė daugiau kaip 61 000 žmonių.

Mirties slėnis

Prie aukštesnės temperatūros šiais metais gali prisidėti meteorologinis reiškinys „El Nino“.

Kas dvejus–septynerius metus suaktyvėjantis „El Nino“ reiškinys pasižymi aukštesne nei vidutinė jūros paviršiaus temperatūra centrinėje ir rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje netoli pusiaujo ir trunka maždaug 9–12 mėnesių.

Šią vasarą Šiaurės Amerikoje jau fiksuota nemažai ekstremalių meteorologinių reiškinių, įskaitant tai, jog Kanadoje dėl tebesitęsiančių nekontroliuojamų miškų gaisrų dūmai itin užteršė orą didelėje Jungtinių Valstijų dalyje.

JAV šiaurės rytus, ypač Vermontą, neseniai taip pat nusiaubė liūtys, sukėlusios pražūtingus potvynius.

Anot klimatologų, visuotinis atšilimas gali sukelti gausesnes ir dažnesnes liūtis.

Tuo tarpu pietinės Jungtinių Valstijų dalies gyventojai jau kelias savaites jaučia nesiliaujančią aukštą temperatūrą.

Kalifornijos universiteto Los Andžele klimatologas Danielis Swainas teigė, kad temperatūra Mirties slėnyje gali prilygti arba viršyti karščiausios kada nors Žemėje specialistų išmatuotos oro temperatūros rekordą.

Oficialus PMO rekordas yra 56,7 laipsnio Celsijaus, užfiksuotas Mirties slėnyje, pietinėje Kalifornijos dykumoje. Tačiau šis matavimas atliktas 1913 metais, o D. Svainas laikosi 2020 ir 2021 metų matavimo, kai fiksuota 54,4 laipsnio Celsijaus temperatūra.

„Temperatūra bus itin aukšta“

Itin šilta vasaros pradžia neaplenkė ir vandenynų.

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos duomenimis, vandens temperatūra prie pietinės Floridos pakrantės viršijo 32 laipsnius Celsijaus.

Pasak PMO, artimiausiomis dienomis ir savaitėmis Viduržemio jūros regione paviršiaus temperatūra bus itin aukšta – kai kur viršys 30 laipsnių Celsijaus, t. y. bus keliais laipsniais aukštesnė už vidurkį.

Šylanti vandenynų temperatūra gali turėti pražūtingų pasekmių vandens gyvūnijai tiek išlikimo, tiek migracijos požiūriu, taip pat gali turėti neigiamą poveikį žvejybos pramonei.

Kitame planetos gale Antarktidos jūros ledas birželio mėnesį pasiekė žemiausią užfiksuotą lygį.

Nuo XIX amžiaus vidurio pasaulis vidutiniškai atšilo beveik 1,2 laipsnio Celsijaus, dėl to kyla intensyvesnės karščio bangos, kai kuriose vietovėse – didesnės sausros, o dėl kylančio jūrų lygio įvyksta vis stipresnės audros.

P. Taalas teigė, kad dabartinė karščio banga „pabrėžia vis didesnę būtinybę kuo greičiau ir kuo labiau sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą“.

2023 07 14 12:51
Spausdinti