Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


(NE)SVETIMI PINIGAI:
JAV gali konfiskuoti Rusijos oligarchų turto už 700 mln. dolerių
ELTA
Twitter
Rusų oligarcho jachta.

JAV ketvirtadienį paskelbė seriją naujų sankcijų Rusijai, siekdamos didinti spaudimą Kremliaus režimui dėl karo prieš Ukrainą. Taip teigiama JAV teisingumo departamento pranešime.

Jame nurodoma, kad Niujorko pietinės apygardos teismas pareiškė kaltinimus trims asmenims, įskaitant sankcionuotą oligarchą Andrejų Kostiną, ir suėmė du jo tarpininkus. Jungtinės Valstijos taip pat pareiškė ieškinį dėl dvejų prabangių apartamentų Majamyje, esančių viešbutyje „Ritz Carlton“, konfiskavimo. Jų vertė – 2,5 mln. dolerių, jie priklauso Rusijos oligarchui Viktorui Perevalovui, kuriam irgi taikomos sankcijos.

Taip pat paskelbtas naujas kaltinamasis aktas verslininkui Vladislavui Osipovui bankinio sukčiavimo byloje, susijusioje su 255 pėdų prabangios jachtos „Motor Yacht Tango“, priklausančios sankcionuotam Rusijos oligarchui Viktorui Vekselbergui, eksploatavimu.

„Sankcionuotas oligarchas Andrejus Kostinas ir jo bendrininkai pažeidinėjo JAV sankcijas, kad galėtų palaikyti savo išskirtinai prabangų gyvenimo būdą, – sakė JAV prokuroras Damianas Williamsas. – Naudodamiesi sudėtingomis schemomis, apimančiomis fiktyvias bendroves ir neteisėtus sandorius, A. Kostinas ir jo bendrininkai, kaip įtariama, plovė pinigus ir vykdė neteisėtus atsiskaitymus JAV valiuta, skirtus A. Kostino superjachtų ir prabangių namų Aspene išlaikymui ir pagerinimui, įžūliai nepaisydami JAV įstatymų“.

Šias priemones inicijavo JAV teisingumo departamento darbo grupė „KleptoCapture“, kuri buvo įsteigta 2022 metų kovą, siekiant aptikti Rusijos oligarchų kapitalą, susijusį su karu.

Pasak JAV generalinio prokuroro pavaduotojos Lisos Monaco, ši darbo grupė pateikė 70 baudžiamųjų kaltinimų fiziniams asmenims ir penkis – bendrovėms, taip pat nurodė areštuoti arba konfiskuoti turto už maždaug 700 mln. dolerių.

2024 02 23 09:14
Spausdinti