Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV Kongreso narių užpuolikas – uolus B. Sanderso šalininkas
BNS
(Pixabay nuotr.).

Trečiadienį treniruotės prieš labdaringas beisbolo rungtynes JAV buvo užpulti JAV Kongreso nariai. Teigiama, kad aukšto rango respublikonų kongresmeną ir kitus tris žmones sužeidęs užpuolikas – prisiekęs JAV prezidento Donaldo Trumpo kritikas.

66 metų šaulys buvo įvardytas kaip Jamesas T.Hodgkinsonas, gyvenęs Belvilio mieste Ilinojaus valstijoje. Yra žinoma, kad jis buvo liberalių pažiūrų demokratų senatoriaus Bernie Sanderso, pernai kandidatavusio į prezidentus, uolus šalininkas. B.Sandersas savo ruožtu pareiškė, kad „šlykštisi“ šiuo „pasibjaurėtinu aktu“. Išpuolis išprovokavo emocijų bangą Kapitolijuje: respublikonai ir demokratai sakė esantys susirūpinę dėl galinčio padidėti žodinio arba fizinio smurto, išliekant dideliam partijų susipriešinimui po tulžingų 2016-ųjų rinkimų kampanijų. Po trečiadienio rytą Vašingtono priemiestyje Aleksandrijoje, esančioje Virdžinijos valstijoje, D.Trumpas kreipėsi į tautą ir pasisakė už vienybę. „Būname stipriausi, kai esame vieningi, kai dirbame kartu už visų gerovę“, – sakė jis.
Būname stipriausi, kai esame vieningi, kai dirbame kartu už visų gerovę.
Pašautas Kongreso narys Steve'as Scalise'as, trečias pagal rangą respublikonas Atstovų Rūmuose ir uolus amerikiečių teisės turėti šaunamųjų ginklų šalininkas, buvo pašautas į kairį klubą ir operuotas. Sužeistam politikui teko kelis kartus perpilti kraują; jo būklė išlieka kritinė, ir reikės atlikti daugiau operacijų, trečiadienio vakarą pranešė Vašingtono ligoninė „MedStar“. Per šį išpuolį taip pat buvo pašautas vienas Kongreso padėjėjas, bendrovės „Tyson Foods“ lobistas ir vienas Kapitolijaus policijos pareigūnas. Dar vienas Kapitolijaus policijos pareigūnas patyrė nešautinių sužalojimų, nurodė Federalinis tyrimų biuras (FTB). Du Kongreso nariai sakė patyrę lengvų traumų, kai puolė slėptis pasigirdus šūviams.

„Melskitės už Steve'ą“

Prezidentas ir pirmoji šalies ponia Melania Trump vėliau aplankė S.Scalise'ą ir atnešė jam gėlių. „Ką tik palikau ligoninę. Kongresmenas Steve'as Scalise'o, vieno iš tikrai didžių žmonių, būklė labai sunki – bet jis tikras kovotojas. Melskitės už Steve'ą!“ – D.Trumpas parašė „Twitter“ žinutėje.
Kongresmenas Steve'as Scalise'o, vieno iš tikrai didžių žmonių, būklė labai sunki – bet jis tikras kovotojas. Melskitės už Steve'ą!
FTB nurodė radusi du šaunamuosius ginklus – šautuvą ir pistoletą – ir mėginantis atsekti jų kilmę. Tyrėjai aktyviai apklausia J.T.Hodgkinsono „aplinkos žmones, (aiškinasi), kur jis lankėsi, veiklą socialiniuose tinkluose ir potencialius motyvus“. Iš jo „Facebook“ paskyros paaiškėjo, kad J.T.Hodgkinsonas buvo uolus B.Sanderso šalininkas. Šis kovingo būdo nepriklausomas politikas praeitais metais varžėsi su buvusia valstybės sekretore Hillary Clinton dėl Demokratų partijos kandidato į prezidentus nominacijos. Socialiniuose tinkluose J.T.Hodgkinsonas reiškė aiškų nusistatymą prieš D.Trumpą. „Žinau, kad jis nebuvo patenkintas, kaip klostosi reikalai, rikimų rezultatais ir kitais dalykais“, – laikraščiui „The New York Times“ sakė jo brolis Michaelas Hodgkinsonas. B.Sandersas nedelsiant reagavo į pranešimus, kad įtariamas užpuolikas buvo jo prezidentinės kampanijos savanoris.
Bet kokios rūšies smurtas nepriimtinas mūsų visuomenėje, ir kuo griežčiausiai smerkiu ši veiksmą.
„Šlykščiuosi šiuo pasibjaurėtinu aktu, – sakė jis. – Noriu pasakyti kiek įmanoma aiškiausiai: bet kokios rūšies smurtas nepriimtinas mūsų visuomenėje, ir kuo griežčiausiai smerkiu ši veiksmą.“

Vienybės demonstracija

Nepaisant šio išpuolio, kasmetinės Kongreso beisbolo rungtynės ketvirtadienį vyks stadione „Nationals Park“ kaip planuota. „Bus žaidžiama rytoj vakare 19 val. 5 min. (vietos, penktadienį 2 val. 5 min. Lietuvos laiku)“, – respublikonų komandos vadovas kongresmenas Joe Bartonas sakė per bendrą spaudos konferenciją su demokratų komandos vadovu Mike'u Doyle'u. Per konferenciją M.Doyle'is ne kartą uždėjo ranką ant peties J.Bartonui, kai respublikonas, dalyvavęs toje treniruotėje kartu su savo sūnumi, pasakojo siaubą, patirtą, kai suvokė, kad jo draugai ir bendradarbiai buvo užpulti.
Žinote, neturėtų būti taip, kad (tik) šitoks incidentas mus suvienija.
„Žinote, neturėtų būti taip, kad (tik) šitoks incidentas mus suvienija“, – sakė M.Doyle'is. Po visų Atstovų Rūmų narių pasitarimo, per kurį respublikonai ir demokratai susikibo rankomis ir meldėsi, jų pirmininkas Paulas Ryanas ir demokratų mažumos vadovė Nancy Pelosi kreipėsi į nuščiuvusius įstatymų leidėjus ir pareiškė, kad politikai „susivienijo“. Demokratai, pasisakantys už griežtesnę šaunamųjų ginklų kontrolę, atrodė nelinkę atnaujinti šių debatų, bet D.Trumpo šalininkas ir buvęs Atstovų Rūmų pirmininkas Newtas Gingrichas pasmerkė „didėjanti kairės priešiškumą“.

Šūviai aikštėje

Vėliausias ginkluotas išpuolis prieš Kongreso narį buvo įvykdytas 2011 metų sausį Arizonos valstijos mieste Tusone. Tąsyk demokratė Gabrielle Giffords buvo pašauta į galvą per ataką, nusinešusią šešių žmonių gyvybes, bet politikė išgyveno. Trečiadienio incidentas įvyko po 7 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku, kai respublikonų komanda treniravosi prieš labdaringas rungtynes. Kongresmenas Rodney Davisas sakė televizijai CNN, kad tuo metu stovėjo namų bazėje, o S.Scalise'as buvo aikštės 2-ojoje bazėje. „Ruošiausi atmušti kamuoliuką, (ir tuomet) išgirdome garsų trenksmą ... Prisimenu, kad po to kažkas aikštėje sušuko: „Bėkit, jis turi ginklą!“ – pasakojo R.Davisas.
Ruošiausi atmušti kamuoliuką, (ir tuomet) išgirdome garsų trenksmą ... Prisimenu, kad po to kažkas aikštėje sušuko: „Bėkit, jis turi ginklą!
Aleksandrijos policijos vadovas Michaelas Brownas sakė, kad jo pareigūnai atvyko per kelias minutes ir pradėjo šaudyti į J.T.Hodgkinsoną kartu su Kapitolijaus policijos pareigūnais. Pašautas užpuolikas buvo sučiuptas, bet vėliau mirė nuo žaizdų.

Teisės turėti ginklų šalininkas

Įstatymų leidėjas Jeffas Duncanas pasakojo, kad eidamas iš tos treniruotės jis sutiko vyrą, kuris paklausė, ar aikštėje yra respublikonų, ar demokratų komanda. Po to šis vyras – kaip paaiškėjo vėliau, būsimas užpuolikas – nuėjo aikštės link. „Esu sukrėstas, – sakė J.Duncanas. – Mano kolegas šiandien užpuolė žmogus, norėjęs juos nužudyti.“
Esu sukrėstas. Mano kolegas šiandien užpuolė žmogus, norėjęs juos nužudyti.
Konservatyvių pažiūrų įstatymų leidėjas S.Scalise'as, atstovaujantis pietinei Luizianos valstijai, yra teisės turėti ginklų šalininkas ir praeitą mėnesį pasiūlė teisės akto projektą, numatanti sušvelninti prekybos ginklais tarp valstijų apribojimus. Išpuolio metu keli demokratai treniravosi kitoje aikštėje ir išgirdo šūvius. Po atakos jie nedelsiant susirinko pasimelsti už sužeistą kolegą. Demokratė Nanette Barragan sakė, kad ketvirtadienį, kai ji pirmąkart dalyvaus Kongreso beisbolo rungtynėse, jai bus „malonu ir truputį liūdna“. „Šiek tiek dairysimės per petį“, – pridūrė ji. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 15 13:05
Spausdinti