Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
JAV laiko patikimu pranešimą, kad sistema „Patriot“ Ukrainoje numušė Rusijos hipergarsinę raketą
ELTA
JAV kariuomenė
„Patriot“ sistema.

Jungtinės Amerikos Valstijos laiko patikimu Ukrainos tvirtinimą, kad prieš kelias dienas ji panaudojo amerikiečių gamybos oro gynybos sistemą „Patriot“ ir perėmė Rusijos hipergarsinę raketą, pranešė CNN, remdamasi su šiuo klausimu susipažinusiu šaltiniu.

„Sistema „Patriot“ sėkmingai kovoja su balistinėmis raketomis, tačiau jos gebėjimas sustabdyti hipergarsines raketas iki praėjusios savaitės buvo grynai teorinis“, – teigė CNN. Tai, kad Ukraina perėmė tokią raketą, dabar parodė tokį pajėgumą ir Pentagonas tai vertina kaip reikšmingą pokytį, sakė šaltinis ir pridūrė, kad šis įvykis sukėlė sambrūzdį Pentagone ir yra reikšmingas dėl kelių priežasčių.

Visų pirma, paneigti vieši Vladimiro Putino teiginiai, kad Rusijos hipergarsiniai ginklai gali įveikti bet kokias esamas oro gynybos sistemas. Hipergarsinių balistinių raketų gamyba Rusijai visada kėlė iššūkių, o sankcijos tai dar labiau apsunkino.

Be to, CNN teigimu, iki praėjusios savaitės Rusija buvo įsitikinusi, kad jeigu panaudos hipergarsinę balistinę raketą, tikrai pataikys į taikinį, į kurį šovė, bet dabar tuo galima suabejoti.

Tai, kad raketą perėmė Oklahomoje apmokyta ukrainiečių įgula, tačiau mūšio lauke nebuvo JAV patarėjų, yra laimėjimas, kuriuo Pentagonas gali didžiuotis, tai didelė investicijos grąža, pridūrė šaltinis, .

Šis perėmimas tikriausiai sukėlė ir didelį netikrumą Rusijai, dabar ji nežino, ar Ukraina turi tvarią atsakomąją priemonę prieš hipergarsines balistines raketas, pridūrė šaltinis.

Praėjusį šeštadienį Ukrainos oro pajėgos patvirtino, kad Ukrainos Oro valdymo centro oro gynybos sistema „Patriot“ sunaikino viršgarsinę raketą „Kh-47 Kinžal“, kurią iš Rusijos teritorijos paleido naikintuvas MiG-31K.

2023 05 08 09:31
Spausdinti