Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


BRICS PLĖTRA
JAV nesureikšmina BRICS bloko plėtros
BNS
Scanpix
BRICS susitikimas.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį komentuodamos BRICS bloko plėtrą nesureikšmino šešių naujų narių priėmimo į klubą, pridurdamos, kad ir toliau bendradarbiaus su partneriais visame pasaulyje.

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime BRICS, kuriam priklauso pagrindinės JAV priešininkės Kinija ir Rusija, pareiškė, kad nuo kitų metų pradžios priims naujas nares, įskaitant Iraną, kuris nuo pat 1979 metų islamo revoliucijos yra aršus Vašingtono priešas.

„Jungtinės Valstijos pakartoja savo įsitikinimą, kad šalys gali pasirinkti partnerius ir grupes, su kuriomis jos bendradarbiaus“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai.

„Toliau bendradarbiausime su savo partneriais ir sąjungininkais dvišaliuose, regioniniuose ir daugiašaliuose forumuose, kad sustiprintume mūsų bendrą gerovę ir palaikytume taiką bei saugumą pasaulyje“, – pridūrė jis.

Viena iš atidžiai stebimų veikėjų yra Indija, kita BRICS narė, kurią Jungtinės Valstijos nori matyti kaip savo sąjungininkę.

Indija kitą mėnesį Naujajame Delyje pirmininkaus Didžiojo dvidešimtuko (G 20) grupės, vienijančios pagrindines išsivysčiusios ir besiformuojančios ekonomikos šalis, viršūnių susitikimui.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose vykusiame susitikime su kolegomis iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir Italijos aptarė artėjantį susitikimą ir paramą Ukrainai.

Vakarų valstybės nori, kad Naujajame Delyje būtų pasiekta reikšmingų rezultatų, kurie padėtų „parodyti, kad G 20 yra svarbiausias ekonominio bendradarbiavimo forumas, skatinantis teigiamą ir plataus užmojo darbotvarkę besivystančioms ir sparčiai augančios ekonomikos šalims“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

BRICS, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir PAR, metiniame aukščiausiojo lygio susitikime susitarė, kad Argentina, Etiopija, Iranas, Saudo Arabija, Egiptas ir Jungtiniai Arabų Emyratai nuo sausio 1 dienos taps visateisėmis bloko narėmis.

2023 08 25 10:31
Spausdinti