Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


VIDURINIEJI RYTAI
JAV pajėgos smogė Irano remiamiems kovotojams Sirijoje ir Irake
IQ
Scanpix
Atsakas buvo įvykdytas JAV B-1B bombonešiais.

JAV pajėgos surengė oro ataką prieš Irano remiamas kovotojų grupuotes Irake ir Sirijoje, taip pat Irano Revoliucinę gvardiją. Pranešama, kad smogta dešimtims taikinių. Tai – JAV atsakas į praėjusį savaitgalį įvykdytą kovotojų išpuolį prieš amerikiečių bazę Jordanijoje, kurio metu žuvo trys kariai ir dar mažiausiai 40 buvo sužeista.

Prezidento Joe Bideno pranešime teigiama, kad Amerika nesieka konflikto Vidurio Rytuose ar bet kur kitur pasaulyje, „tačiau tegul galintys pakenkti žino – jei pakenksite amerikiečiui, mes atsakysime.“

Kaip praneša naujienų agentūra AP, per masinius smūgius buvo smogta daugiau nei 85 taikiniams septyniose vietose Irake ir Sirijoje, tarp jų – vadovavimo ir kontrolės būstinėms, žvalgybos centrams, raketų, dronų ir šaudmenų sandėliams. Taikiniai buvo susiję su kovotojų organizacijomis arba „Quds“ pajėgomis – Irano Revoliucinės gvardijos padaliniu, atsakingu už ryšius su regioninėmis sukarintomis pajėgomis bei jų apginklavimą.

„Praėjusį sekmadienį trys amerikiečių kariai buvo nužudyti per karinių grupuočių, remiamų Irano revoliucinės gvardijos, išpuolį Jordanijoje. Mūsų atsakas prasideda šiandien“, – pranešime teigė J. Bidenas.

Anot atsakingų JAV pareigūnų, penktadienio ataka nebus vienintelė ir paskutinė – po jos laukia kitos, o visas amerikiečių atsakas gali trukti dienas, savaites ar net mėnesius.

Nors iš pradžių J. Bidenas ir jo administracija nenorėjo labiau veltis į Vidurio Rytuose tarp Izraelio ir „Hamas“ verdantį konfliktą, prasidėjusį spalio 7 d., dažni priešiškų karinių grupuočių išpuoliai prieš amerikiečių pajėgas regione tokius planus gali pakeisti. Pastaraisiais mėnesiais aktyvėjo hučių puldinėjimai Raudonojoje jūroje, o J. Bidenas buvo kaltinamas pernelyg pasyviu atsaku.

Prie amerikiečių atsako turėtų prisijungti ir Jordanija, kurios teritorijoje praėjusį savaitgalį buvo įvykdytas išpuolis, taip parodydama solidarumą su JAV.

Prieš įvykdant atsakomąjį smugį Amerika paskelbė sankcijas Irano revoliucinės gvardijos pareigūnams ir kaltinimus devyniems asmenims dėl naftos pardavimo siekiant finansuoti „Hamas“ ir „Hizbullah“. Kaip rašo amerikiečių dienraštis „The New York Times“, šiais veiksmais JAV administracija siekia apsunkinti Irano mėginimus finansuoti teroristines ir sukarintas organizacijas naudojantis savo naftos ištekliais, tačiau tikslų sankcijų poveikį nustatyti sunku, nes Irano pareigūnai retai laiko pinigus Vakarų bankuose ar vyksta į JAV.

Irako kariuomenės atstovas JAV smūgius pasmerkė, teigdamas, kad jie pažeidžia Irako suverenitetą ir gali šaliai atnešti nenumatytas pasekmes.

2024 02 03 02:05
Spausdinti