Meniu
Prenumerata

pirmadienis, balandžio 29 d.


PARAMA UKRAINAI
JAV paskelbė apie naują 425 mln. JAV dolerių vertės karinę pagalbą Ukrainai
BNS
Scanpix
Ginkluotė.

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė apie naują 425 mln. JAV dolerių (397 mln. eurų) vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, į kurį įtraukta priešlėktuvinės gynybos ir artilerijos šaudmenų bei prieštankinių ginklų, skirtų padėti Ukrainai kovoti su Rusijos invazija.

Ši įranga kartu su, be kita ko, šaulių ginklų šaudmenimis ir griovimo amunicija, yra dalis 125 mln. JAV dolerių (116,8 mln. eurų) vertės įrangos, kuri bus tiekiama iš JAV turimų karinių atsargų.

Į paketą taip pat įtraukta 300 mln. JAV dolerių (280 mln. eurų) vertės lazeriu valdoma amunicija, skirta kovai su bepiločiais orlaiviais, kuri bus finansuojama pagal Ukrainos saugumo paramos iniciatyvą (USAI).

Tai reiškia, kad šios priemonės ne iš karto pateks į mūšio lauką, nes amuniciją reikia įsigyti iš gynybos pramonės ar partnerių, o ne paimti iš Amerikos turimų atsargų.

Pentagono pareiškime teigiama, kad USAI finansavimas buvo suteiktas pagal rugsėjo pabaigoje Kongreso priimtą tęstinę rezoliuciją dėl laikino vyriausybės finansavimo.

Tačiau dabar jo nebelieka: pareiškime teigiama, kad šiuo paketu „išnaudojamos likusios USAI lėšos, kurios šiuo metu yra prieinamos Ukrainai remti“.

Pentagonas taip pat pasisakė už pagalbą Ukrainai, sakydamas, kad tai „protinga investicija į mūsų nacionalinį saugumą“.

„Ji padeda išvengti didesnio konflikto regione ir atgraso nuo galimos agresijos kitur, kartu stiprindama mūsų gynybos pramonės bazę ir kurdama aukštos kvalifikacijos darbo vietas amerikiečiams“, – teigiama pranešime.

Jungtinės Valstijos yra bene didžiausia saugumo srities paramos Ukrainai teikėja – nuo Maskvos įsiveržimo į Ukrainą 2022 metų vasarį, JAV jos skyrė už daugiau kaip 44,2 mlrd. JAV dolerių (41,3 mlrd. eurų).

Tačiau kai kurie griežtosios linijos respublikonai nepritaria tolesnei paramai Kyjivui, todėl dėl Amerikos pagalbos Ukrainai ateities kyla abejonių.

2023 11 03 21:20
Spausdinti