Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KARAS UKRAINOJE
JAV planuoja perduoti Ukrainai daugiau ginklų ir toliau griežtinti sankcijas Rusijai
BNS
Scanpix
J. Sullivanas.

Jungtinės Valstijos ketina keliomis kryptimis didinti spaudimą Maskvai dėl karo Ukrainoje ir žada perduoti daugiau ginkluotės Kyjivui, griežtinti sankcijas Rusijai bei prisidėti vykdant tyrimą dėl įtariamų karo nusikaltimų, pirmadienį pranešė amerikiečių pareigūnai.

Rusijos pajėgos pastarosiomis dienomis traukėsi nuo Ukrainos sostinės Kyjivo, Maskvai mėginant sutelkti pastangas į operacijas kaimyninės šalies rytiniuose ir pietiniuose rajonuose ir išplėsti savo kontroliuojamas teritorijas. Tuo metu ukrainiečiai ir jų sąjungininkai sako, kad išvaduotose teritorijose aptinkama vis daugiau Rusijos pajėgų masinių žiaurumų pėdsakų.

„Rusija perkelia savo pajėgas, kad susitelktų į puolamąsias operacijas Ukrainos rytuose ir dalyje pietinių rajonų, – žurnalistams sakė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas. – Rusija mėgino pavergti visą Ukrainą, bet nesugebėjo. Dabar ji mėgina užvaldyti kai kurias šios šalies dalis.“

„Ši tolesnė fazė gali tęstis mėnesius ar ilgiau“, – pridūrė pareigūnas.

Rusijos pajėgos atsitraukė iš daugelio teritorijų šiaurės Ukrainoje, akivaizdžiai atsisakiusios pirminių planų greitai nuversti prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybę, bet išvaduotuose rajonuose buvo rasta daug nužudytų civilių, ir tai skatina Vašingtono ryžtą didinti spaudimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

JAV prezidentas Joe Bidenas pavadino V. Putiną karo nusikaltėliu, o žudynes į šiaurės vakarus nuo Kyjivo esančiame Bučos mieste – karo nusikaltimu“

Dėl šių veiksmų turėtų įvykti „karo nusikaltimų teismas“, žurnalistams sakė J. Bidenas.

J. Sullivanas savo ruožtu nurodė, kad Vašingtonas, derindamas veiksmus su sąjungininkais Europoje, rengia tolesnes priemones, turinčias papildyti ilgą virtinę skaudžių ekonominių sankcijų, kuriomis siekiama nusmukdyti rublio kursą, smogti Rusijos elitui ir atimti iš šios šalies galimybę importuoti pažangiųjų technologijų komponentus.

„Šią savaitę galite tikėtis tolesnių pranešimų apie sankcijas“, – sakė patarėjas ir pridūrė, kad svarstomos priemonės, susijusios su Rusijai daug pajamų atnešančia energetikos pramone.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį ir ketvirtadienį viešės Briuselyje, kur dalyvaus NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

„Pažangūs ginklai“

Jungtinės Valstijos taip pat stengiasi Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms tiekiamos ginkluotės kiekį ir smogiamąją galią.

Jau kelias savaites V. Zelenskis prašė parūpinti jo šaliai ginklų, kuriais būtų galima iš toli smogti Rusijos pajėgoms ir apsiginti nuo daug stipresnės rusų aviacijos, karinio laivyno ir toliašaudės artilerijos. Jis ne kartą pabrėžė, kad Kyjivo kariuomenei ypač stinga naikintuvų, tankų ir oro erdvės gynybos priemonių.

Baimindamosi provokuoti galingą branduolinį arsenalą turinčią Rusiją, galingosios Vakarų valstybės iki šiol nesusitarė, ar tokių ginkluotės sistemų būtų galima perduoti Ukrainai ir kaip tai būtų įmanoma padaryti. J. Sullivanas atkreipė dėmesį, kad J. Bideno administracija jau išsiuntė Ukrainai ginkluotės, kurios vertė – 2,3 mlrd. dolerių (2,1 mlrd. eurų).

Patarėjas taip pat leido suprasti, kad Kyjivas gaus daugiau ginklų.

J. Sullivanas sakė, kad Vašingtonas tariasi su sąjungininkais dėl galimybių perduoti Ukrainai, be kita ko, „didesnio nuotolio priešlėktuvinių sistemų, artilerijos sistemų ir pakrančių gynybos sistemų“. Jis akivaizdžiai turėjo omenyje sovietinės gamybos techniką, tebeturimą kai kurių Rytų Europos šalių, kurią galėtų iškart pradėti naudoti ukrainiečių kariuomenė.

Jis neatskleidė daugiau detalių apie šias naujas sistemas, galinčias papildyti jau tiekiamas Ukrainai gana mažo veikimo nuotolio raketas, dronus ir šaulių ginklus.

J. Sullivanas sakė, kad „kai kurių iš šių sistemų negalime reklamuoti“.

Vis dėlto „pastangų, reikalingų gauti ir perduoti įvairius pažangius ginkluotės pajėgumus, mastas ir aprėptis neturi precedento“, teigė patarėjas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 05 09:36
Spausdinti