Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


JAV PAGALBA TAIVANUI
JAV pritarė pirmai Taivanui skirtų ginklų siuntai pagal užsienio pagalbos programą
BNS
Scanpix
Kinijos,Taivano ir JAV vėliavos.

Prezidento Joe Bideno administracija pirmą kartą pritarė tiesioginei JAV karinei pagalbai Taivanui pagal programą užsienio vyriausybėms, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Valstybės departamentas antradienį informavo Kongresą apie 80 mln. dolerių (74 mln. eurų) paketą.

Palyginti su pastaraisiais JAV ginkluotės pardavimais Taivanui, šį suma yra nedidelė, tačiau tai simboliškai svarbus gestas, nes yra pirmoji pagalbos Taibėjui išraiška pagal karinio užsienio vyriausybių finansavimo programą, kuri paprastai apima dotacijas arba paskolas suverenioms šalims.

Šis žingsnis sukėlė Kinijos pyktį. Jau penkis dešimtmečius Jungtinės Valstijos oficialiai pripažįsta tik Pekiną, nors pagal Taivano santykių aktą Kongresas reikalauja savivaldžiai demokratinei salai tiekti ginklus jos gynybai.

Kinija ketvirtadienį pareiškė, kad JAV karinė pagalba Taivanui, jos teigimu, kenkia salos saugumui.

„JAV karinė pagalba ir pardavimai Taivanui tik maitina JAV karinį pramoninį kompleksą, bet kenkia Taivano tėvynainių saugumui ir gerovei“, – sakė kinų gynybos ministerijos atstovas spaudai Wu Qianas.

Vėlesnės JAV administracijos Taivanui teikė ne tiesioginę pagalbą, o pardavimus, oficialiuose pareiškimuose kalbėdamos apie verslo sandorius su salos faktine ambasada Vašingtone.

Valstybės departamentas tvirtino, kad pirmą kartą pagal šią programą suteikta pagalba tikrai nereiškia Taivano suvereniteto pripažinimo.

„Laikydamosi Taivano santykių akto ir mūsų ilgalaikės „vienos Kinijos“ politikos, kuri nepasikeitė, Jungtinės Valstijos suteikia Taivanui gynybos reikmenis ir paslaugas, reikalingas tam, kad jis galėtų išlaikyti pakankamą savigynos pajėgumą“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

„Jungtinės Valstijos yra labai suinteresuotos taika ir stabilumu Taivano sąsiauryje, kuris yra labai svarbus regiono ir pasaulio saugumui bei klestėjimui“, – pridūrė jis.

2023 08 31 10:32
Spausdinti