Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
JAV vyksta Kinijos protestų dėl COVID-19 palaikymo akcijos
BNS
Scanpix
Protestas Kalifornijos universitete Berklyje.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas stebi neramumus Kinijoje, vykstančius protestuotojams reikalaujant atšaukti griežtas kovos su COVID-19 priemones ir suteikti daugiau politinių laisvių, pirmadienį pranešė Baltieji rūmai, visose JAV prasidėjus solidarumo mitingams.

Baltųjų rūmų pareiškimas pasirodė po to, kai savaitgalį didžiuosiuose Kinijos miestuose šimtai žmonių išėjo į gatves. Tai reta visuomenės pasipiktinimo apraiška ir ji taip pat apėmė kiniškai kalbančias bendruomenes užsienyje.

„Jis tai stebi. Mes visi stebime“, – pirmadienį žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

J. Kirby nenorėjo apibūdinti J. Bideno reakcijos į demonstrantų reikalavimus: „Prezidentas neketina kalbėti už protestuotojus visame pasaulyje. Jie kalba už save.“

Tačiau atstovas pabrėžė, kad JAV remia demonstrantų teises.

„Žmonėms turėtų būti suteikta teisė susirinkti ir taikiai protestuoti prieš jiems nepriimtiną politiką, įstatymus ar diktatą“, – teigė J. Kirby.

Anksčiau pirmadienį JAV Valstybės departamentas užsiminė, kad griežta Kinijos uždarymų dėl COVID-19 politika yra perteklinė, o jo atstovas spaudai pareiškė, kad Kinijai „bus labai sunku... suvaldyti šį virusą taikant nulinio COVIDo strategiją“.

Kinijoje jau kelis mėnesius auga nepasitenkinimas dėl griežtų koronaviruso kontrolės priemonių: nuolatinio testavimo, rajonų uždarymų ir kelionių apribojimų.

Protestais pyktis prasiveržė po žmonių aukų pareikalavusio praėjusios savaitės gaisro Kinijos vakarinio Sindziango regiono sostinėje Urumči. Daug kas teigia, kad dėl COVID-19 įvesti suvaržymai ir uždarymai trukdė gelbėjimo darbams.

Visose JAV, ypač universitetų miesteliuose, pirmadienį vyko paramos protestams Kinijoje mitingai.

Akcijos Vašingtone dalyviai laikė baltus popieriaus lapus, simbolizuojančius cenzūrą, ir skandavo šūkius: „Žodžio laisvė! Susirinkimų laisvė! Nugriauti sieną!“

Panašūs mitingai vyko Niujorke, Kolumbijos universiteto, Kalifornijos universiteto Berklyje miesteliuose, Šiaurės Karolinos Duke'o universitete.

Pirmadienį Vašingtone prie Valstybės departamento susirinkę maždaug 25 uigūrų bendruomenės nariai paragino JAV ir kitas demokratines šalis toliau daryti spaudimą Pekinui.

„Norime, kad jie paskelbtų oficialų pareiškimą ir jame pasmerktų gyvybių, uigūrų gyvybių netektį, ir paragintų skaidriai nurodyti tikrąjį žuvusiųjų skaičių“, – sakė Salihas Hudayaras (Salihas Hudajaras), uigūrų kilmės amerikietis, agituojantis už Sindziango nepriklausomybę.

„Tikimės, kad tarptautinė bendruomenė palaikys šiuos protestuotojus, reikalaujančius atsakomybės iš Kinijos vyriausybės“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje protestus Kinijoje.

2022 11 29 10:33
Spausdinti