Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


RUSIJOS KARAS UKRAINOJE
JAV žvalgyba: nuo gruodžio per mūšį dėl Bachmuto žuvo daugiau kaip 20 tūkst. rusų
ELTA
Scanpix
Bachmutas.

Per mūšius dėl Rytų Ukrainos Bachmuto miesto, JAV žvalgybų vertinimu, nuo gruodžio Rusijos pusėje žuvo daugiau kaip 20 tūkst. karių. Maždaug pusė jų yra samdinių grupuotės „Vagner“ kovotojai, Vašingtone pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby‘is. Dauguma šių samdinių esą buvo rusų kaliniai, nusiųsti į kovą be pakankamo kovinio pasirengimo.

Bendras nuo gruodžio per mūšį dėl Bachmuto žuvusių ir sužeistų karių skaičius Rusijos pusėje, anot žvalgybos, viršija 100 000. Duomenų apie aukas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pusėje J. Kirby‘is nepateikė.

JAV generalinio štabo vadas Markas Milley‘is lapkritį klabėjo apie daugiau kaip 100 000 žuvusių ar sužeistų rusų karių per pirmuosius aštuonis karo mėnesius. Panašus tikriausiai ir ukrainiečių aukų skaičius, sakė jis tada Niujorke. Nepriklausomai patikrinti šių duomenų nėra galimybės.

Rusija nuo savo invazijos pradžios prieš daugiau kaip 14 mėnesių, įskaitant jau 2014-aisiais aneksuotą Krymą, kontroliuoja beveik penktadalį Ukrainos valstybės teritorijos. Rytinį Bachmuto miestą daug mėnesių kartu atakuoja Rusijos kariuomenė ir „Vagner“ daliniai. Šiuo metu agresoriai, jų pačių duomenimis, kontroliuoja apie 85 proc. miesto teritorijos.

Pasak J. Kirby‘io, strateginė Bachmuto užkariavimo reikšmė nebūtų didelė. Tai esą nepakeistų karo eigos Rusijos naudai. „Rusijai šios pastangos, pirmiausiai Bachmute, susijusios su labai, labai aukšta kaina“, – kalbėjo J. Kirby‘is. Rusijos ginklų atsargos ir daliniai išsekę, o Ukrainos gynyba teritorijose apie Bachmutą tuo tarpu išlieka stipri.

2023 05 02 09:35
Spausdinti