Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


JUNGTINĖS KARALYSTĖ
JK ekonomika trečiąjį ketvirtį susitraukė 0,2 proc.
BNS
Unsplash
Londonas.

Jungtinės Karalystės (JK) ekonomika trečiąjį ketvirtį traukėsi, rodo penktadienį paskelbti oficialūs duomenys, greičiausiai dar kartą patvirtinantys, jog nuosmukis, kuris jau kurį laiką prognozuojamas, prasidėjo.

Nacionalinės statistikos biuro (ONS) pranešime teigiama, kad gamybos apimtys liepos–rugsėjo mėnesiais sumažėjo 0,2 proc., po nedidelio augimo antrąjį ketvirtį.

Anglijos bankas praėjusią savaitę prognozavo, kad JK ekonomika taip pat trauksis paskutinį metų ketvirtį, o tai reiškia, kad ekonomika paniro į receciją.

Centrinis bankas taip pat perspėjo, kad Didžiosios Britanijos ekonomika gali išlikti recesijoje iki 2024 metų vidurio.

Kitą savaitę naujojo premjero Rishi Sunako vyriausybė paskelbs naują biudžetą, skirtą užtikrinti labai reikalingą politinį ir ekonominį stabilumą.

Be nuosmukio, Didžioji Britanija susiduria su pragyvenimo išlaidų krize, nes infliacija pasiekė keturių dešimtmečių aukštumas ir viršija 10 procentų.

Šalies laukia streikų kupina žiema, nes viešojo ir privataus sektoriaus darbuotojai reikalauja padidinti atlyginimus, kad jie atitiktų infliaciją, ypač atsižvelgiant į tai, kad pastaraisiais metais neskubėta kelti uždarbio.

„Staigus energijos ir kitų vartotojų kainų kilimas prisidėjo prie namų ūkių patiriamo finansinio spaudimo, o tai, kaip manoma, nuo trečiojo šių metų ketvirčio JK ekonomiką pastūmėjo į recesiją“, – KPMG UK vyriausiasis ekonomistas Yaelis Selfinas.

Trečiojo ketvirčio ekonomikos susitraukimą iš dalies lėmė nacionalinė nedarbo diena, paskelbta dėl karalienės Elizabeth II laidotuvių, kuomet nedirbo daug įmonių, pranešė ONS.

2022 11 11 12:28
Spausdinti