Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


SANKCIJOS RUSIJAI
JK paskelbė naujas sankcijas, kuriomis siekiama susilpninti Rusijos karinį pajėgumą
BNS
Unsplash

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly antradienį paskelbė naujas sankcijas, kuriomis siekiama užkirsti kelią Rusijai naudotis užsienyje pagaminta karine įranga.

JK vyriausybės pranešime teigiama, kad sankcijos įvedamos 22 asmenims ir įmonėms už Rusijos ribų, taip pat trims Rusijos bendrovėms, importuojančioms elektronikos dalis, būtinas karinei rusų įrangai, naudojamai mūšio lauke.

Tarp sankcionuotųjų subjektų pateko asmenys ir įmonės Turkijoje, Dubajuje, Slovakijoje ir Šveicarijoje, kurie, kaip nurodoma pranešime, remia karą Ukrainoje.

Teigiama, kad JK taip pat sprendžia Irano ir Baltarusijos paramos Rusijos karo mašinai klausimą.

Londonas jau anksčiau yra įvedęs sankcijų Minskui, ir apkaltinęs Teheraną destabilizuojant saugumo situaciją pasaulyje, be kita ko, taikydamas sankcijas iranietiškų dronų, kuriuos Rusija naudoja prieš Ukrainos civilius gyventojus, tiekėjams.

Naujosios sankcijos taikomos Irano fiziniams ir juridiniams asmenims, dalyvaujantiems Islamo Revoliucinės gvardijos korpusui (IRGC) skirtų dronų tyrimuose, kūrime ir gamyboje, taip pat Baltarusijos gynybos sektoriaus organizacijoms, susijusioms su karinių technologijų gamyba šalies režimui, kuris, kaip teigiama pranešime, tiesiogiai prisideda prie Maskvos karo.

Sankcijos įvestos ir trims elektronikos sektoriuje veikiančioms Rusijos bendrovėms dėl jų vaidmens įsigyjant JK sankcionuotą vakarietišką mikroelektroniką, kuri yra būtina Rusijos karui palaikyti.

„Šiandien paskelbtos svarbios sankcijos dar labiau sumažins Rusijos arsenalą ir nutrauks tiekimo grandines, kuriomis remiama dabar sunkiai besiverčianti (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino gynybos pramonė“, – sakė J. Cleverly.

„Palaikantieji Rusijos karinę mašiną nebeturi kur pasislėpti, – pridūrė jis. – Kartu su [Didžiojo septyneto] G-7 partneriais JK ne kartą ragino trečiąsias šalis nedelsiant nutraukti materialinę paramą Rusijos agresijai arba brangiai už tai sumokėti.“

2023 08 08 16:05
Spausdinti