Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JUNGTINĖ KARALYSTĖ
JK premjero B. Johnsono laukia kadencijos vidurio išbandymas
BNS
Scanpix
B. Johnsonas.

Jungtinėje Karalystėje ketvirtadienį vyks vietos valdžios rinkimai – kadencijos vidurio išbandymas konservatorių vyriausybei, galintis nulemti aštriai kritikuojamo ministro pirmininko Boriso Johnsono politinę ateitį.

Vietos rinkimų rezultatai bus laikomi barometru vertinant rinkėjų paramą B. Johnsono konservatoriams nacionaliniu mastu. Jie taip pat parodys, ar opozicinė Leiboristų partija kelia rimtą grėsmę valdantiesiems.

57 metų B. Johnsonas iškovojo triuškinamą pergalę 2019 metų gruodį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, žadėdamas nutraukti ilgus metus trukusią politinę aklavietę ir įgyvendinti šalį suskaldžiusį „Brexitą“ – išvesti Britaniją iš Europos Sąjungos.

Tačiau premjero pozicijoms smarkiai pakenkė įsiplieskęs skandalas dėl COVID-19 karantino taisykles pažeidusių vakarėlių Dauningo gatvėje ir auganti infliacija, mažinanti rinkėjų pajamas.

Po policijos tyrimo praėjusį mėnesį B. Johsonas tapo pirmuoju britų premjeru, kuriam buvo skirta bauda už tai, kad pažeidė įstatymą vadovaudamas vyriausybei.

Įtūžę torių parlamentarai, turėdami galvoje visuomenės pasipiktinimą dėl dvigubų standartų ir melavimo, ketino sausį inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo jo vadovavimu.

Vis dėlto Rusijos invazija į Ukrainą, per kurią B. Johnsonas demonstruoja tvirtą paramą prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, nuslopino maišto nuotaikas partijoje.

Pragyvenimo išlaidos

Tačiau B. Johnsono toriams ketvirtadienį patyrus nesėkmę, vėl gali sustiprėti raginimai jam atsistatydinti, kad būtų paskirtas naujas lyderis, kuris vestų partiją į 2024 metų visuotinius rinkimus.

Visgi ne vakarėlių skandalas yra rinkėjams labiausiai rūpimas klausimas.

„Žmonių apsisprendimui didelę reikšmę turi pragyvenimo išlaidos: brangsta maistas, brangsta energija“, – sakė Bobo vardu prisistatęs rinkėjas iš Dadlio Vidurio Anglijoje.

„Tai, ką jis (B. Johnsonas) padarė, buvo blogai, dėl to vakarėlių skandalo jie daugiau ar mažiau iš mūsų pasišaipė“, – naujienų agentūrai AFP sakė 76 metų buvęs fabriko darbininkas.

„Tačiau jie turėtų sutelkti dėmesį į pragyvenimo išlaidas“, – pridūrė jis.

Leiboristai, didžiausia opozicinė politinė jėga nacionaliniu mastu, per 2018 metų vietos rinkimus sustiprino savo pozicijas vietos lygiu, Konservatorių partijoje tvyrant suirutei po 2016-ųjų referendumo dėl „Brexito“.

Nuo 2020 metų prie Leiboristų partijos vairo stovintis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) viliasi per ketvirtadienio rinkimus susigrąžinti valdžią „Raudonąja siena“ vadinamuose tradiciniuose leiboristų bastionuose Anglijoje, kurie per praėjusius visuotinius rinkimus balsavo už torius.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad leiboristai turėtų laimėti daugiausiai vietų Anglijoje. Jie taip pat siekia Škotijoje aplenkti nepriklausomybę remiančią Škotijos nacionalinę partiją (SNP) ir įtvirtinti savo pozicijas Velse.

Sąjungos klausimas

Be B. Johnsono, šie rinkimai gali turėti didžiulės reikšmės ir Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ilgalaikėms perspektyvoms.

Ketvirtadienį bus renkamas ir parlamentas Šiaurės Airijoje. Prognozuojama, kad daugiausiai vietų jame užsitikrins airių respublikonų partija „Sinn Fein“.

Dienraščio „Belfast Telegraph“ užsakymu sociologinių tyrimų bendrovės „LucidTalk“ atlikta apklausa parodė, kad airių nacionalistai šešiais procentiniais punktais lenkia artimiausius varžovus – probritišką Demokratinę junionistų partiją (DUP).

Per visą neramią šios provincijos 100 metų istoriją jokia proairiška nacionalistinė partija nėra buvusi didžiausia politine jėga parlamente.

Alsterio universiteto socialinės politikos profesorė Deirdre Heenan sakė, jog tai „lūžio momentas Airijos politikoje“.

„Jei pirmuoju ministru taps nacionalistas, tai bus esminis pokytis“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

„Sinn Fein“, buvęs Airijos respublikonų armijos (IRA) politinis sparnas, jau seniai siekia surengti referendumą dėl Šiaurės Airijos atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės ir susivienijimo su Airija.

Per rinkimų kampaniją „Sinn Fein“ mažiau kalbėjo apie airių susivienijimą, sutelkusi dėmesį į visuomenės pyktį dėl didėjančių pragyvenimo išlaidų ir kitas vietos problemas.

Tačiau DUP lyderis Jeffrey Donaldsonas tvirtina, kad minėtas referendumas yra jo politinių varžovų programos esmė.

Galvos skausmas

Tokia perspektyva yra dar vienas galvos skausmas B. Johnsonui, turint omenyje, kad SNP irgi neketina atsisakyti planų organizuoti dar vieną plebiscitą dėl nepriklausomybės.

Škotija 2014-aisiais nubalsavo už tai, kad būtų išsaugota tris šimtmečius gyvuojanti sąjunga su Anglija ir Velsu, tačiau škotų nusistatymas prieš „Brexitą“ vėl atgaivino šį klausimą.

„Brexitas“ smarkiai paveikė ir Šiaurės Airiją, kurios junionistai nerimauja, kad nauji prekybos susitarimai su ES kelia grėsmę Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui.

DUP nori, kad prekėms, atkeliaujančioms į Šiaurės Airiją iš likusios Britanijos dalies, nebebūtų taikoma neseniai įvesta muitinės kontrolė. Pasak partijos, tokios patikros sukuria sieną Airijos jūroje, įvarydamos pleištą tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK, o tai didina airių susivienijimo tikimybę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 05 02 15:51
Spausdinti