Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


IRANAS
JT dėl protestų malšinimo pašalino Iraną iš moterų teisių komisijos
BNS
Unsplash
Irano vėliava.

Jungtinės Tautos, atsižvelgusios į žiaurų Teherano susidorojimą su moterų vadovaujamais protestais, trečiadienį nubalsavo už Irano pašalinimą iš moterų teises ginančios institucijos.

Po kampanijos, kuriai vadovavo Jungtinės Valstijos, 29 JT Ekonomikos ir socialinių reikalų tarybos (ECOSOC) valstybės narės nubalsavo už Islamo Respublikos pašalinimą iš Jungtinių Tautų moterų padėties komisijos (UNCSW) likusiam 2022–2026 metų kadencijos laikotarpiui.

Aštuonios šalys balsavo prieš, o 16 susilaikė. Tam, kad būtų patvirtintas Jungtinių Valstijų pasiūlytas žingsnis, reikėjo paprastos balsų daugumos.

Rezoliucijoje teigiama, kad iš Irano nedelsiant atimama narystė šioje komisijoje.

Tekste teigiama, kad Irano valdžia „nuolat kenkia moterų ir mergaičių žmogaus teisėms, įskaitant teisę į saviraiškos ir nuomonės laisvę, ir vis labiau jas slopina, dažnai naudodama perteklinę jėgą“.

Jame priduriama, kad Irano vyriausybė tai daro „vykdydama politiką, akivaizdžiai prieštaraujančią moterų ir mergaičių žmogaus teisėms“ ir komisijos įgaliojimams, „taip pat naudodama mirtiną jėgą, dėl kurios žūsta taikūs protestuotojai, įskaitant moteris ir mergaites“.

Ši komisija yra pagrindinė pasaulinė tarpvyriausybinė institucija, skirta tik lyčių lygybei ir moterų įgalinimui skatinti.

Oponentai, įskaitant Rusiją ir Kiniją, pažymėjo, kad Iranas buvo išrinktas į šią komisiją ir jo pašalinimas sukurtų pavojingą precedentą“.

Moterų komisijos narius renka JT Ekonomikos ir socialinių reikalų taryba, kurios narius savo ruožtu renka Generalinė Asamblėja.

Nuo rugsėjo 16-osios, kai po sulaikymo mirė jauna Irano kurdė Mahsa Amini, suimta už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą, Irane vis rengiamos demonstracijos.

Pareigūnai, malšindami, jų nuomone, riaušes, suėmė tūkstančius žmonių, o Irano teismai pranešė, kad dėl protestų jau paskelbė 11 mirties nuosprendžių.

2022 12 15 09:11
Spausdinti