Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


IZRAELIO IR „HAMAS“ KARAS
JT ekspertai ragina tirti karo nusikaltimus Izraelyje ir Palestinos teritorijose
ELTA
Scanpix
Gaza.

JT žmogaus teisių ekspertai pirmadienį paragino pradėti nepriklausomus įtariamų po spalio 7 d. Izraelyje ir Palestinos teritorijose įvykdytų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui tyrimus.

Specialusis Jungtinių Tautų pranešėjas dėl neteisminių egzekucijų Morrisas Tidball-Binzas ir specialioji pranešėja dėl kankinimų Jill Edwards išplatino bendrą pranešimą, kuriame akcentuojama būtinybė atlikti „skubius, skaidrius ir nepriklausomus tyrimus“ bei patraukti atsakomybėn nusikaltimus įvykdžiusius asmenis.

„Nepriklausomiems tyrėjams turi būti suteikti reikalingi ištekliai, pagalba ir prieiga, būtina tam, kad jie galėtų atlikti skubius, skaidrius ir nešališkus visų šio konflikto šalių menamai įvykdytų nusikaltimų tyrimus“, – teigiama jų pranešime.

„Pareiga tirti karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant bet kokias neatidėliotinas ir neteismines žmogžudystes, kankinimus ir kitokias pasityčiojimo iš žmogaus orumo formas, yra pamatinė teisinė prievolė.“

Jų komentarai pasirodė besitęsiant keturių dienų pertraukai, kurią sutarta padaryti karo veiksmuose, prasidėjusiuose po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ Izraelyje įvykdė precedento neturinčius išpuolius, per kuriuos, Izraelio pareigūnų teigimu, žuvo 1 200 žmonių, pagrinde civilių.

Per Izraelio kariuomenės suorganizuotą atsakomąją operaciją, „Hamas“ vyriausybės Gazoje teigimu, jau žuvo beveik 15 000 žmonių, dauguma jų – civiliai, be to, tarp žuvusių yra tūkstančiai vaikų.

Nepriklausomus ekspertus paskyrė JT Žmogaus teisių taryba, tačiau jie Jungtinėms Tautoms neatstovauja.

Jų pranešime tarptautinė bendruomenė raginama užtikrinti, kad visiems, kurie yra atsakingi už sunkiausius žmogaus teisių pažeidimus ir ypač tiems, kurie nurodė juos įvykdyti būtų „nedelsiant įvykdytas teisingumas“.

Ekspertai nurodė, kad vadinamajai universaliajai jurisdikcijai priklausantiems karo nusikaltimams ir nusikaltimams žmoniškumui „senatis negalioja“.

Tai reiškia, kad juos įvykdę asmenys gali būti teisiami bet kurios šalies teismuose, nepriklausomai nuo jų pilietybės ir šalies, kurioje tokie nusikaltimai buvo įvykdyti.

„Raginame visas šalis aktyviai stengtis nustatyti pagrindinių įtariamųjų tapatybę ir padėti patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn pagal savitarpio teisinės pagalbos principą“, – nurodė ekspertai.

2023 11 27 14:02
Spausdinti