Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


GAZOS RUOŽAS
JT: Gazos Ruožas 16 metų patiria vystymosi nuosmukį
BNS
Scanpix
JT prekybos ir plėtros agentūros UNCTAD metinės ataskaitos pristatymas.

Jungtinės Tautos trečiadienį pareiškė, kad Gazos Ruožas 16 metų patiria vystymosi nuosmukį, ir pridūrė, kad Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ karo ekonominių pasekmių dar negalima nustatyti.

„Gazos Ruožas 16 metų patiria vystymosi nuosmukį, žmogaus potencialo ir teisės į vystymąsi slopinimą“, – teigiama JT prekybos ir plėtros agentūros UNCTAD metinėje ataskaitoje apie šio palestiniečių anklavo ekonomiką.

Šioje ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama praėjusių metų padėčiai, tačiau UNCTAD pridūrė, kad negalima ignoruoti dabartinio konflikto.

Spalio 7-ąją „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė daugiau kaip 220 įkaitų.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai. Ten žuvo daugiau kaip 6,5 tūkst. žmonių, sako „Hamas“ kontroliuojamos palestiniečių teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

„Dabartinės ir tebesitęsiančios humanitarinės krizės Gazoje ekonominių pasekmių neįmanoma nustatyti“, – spaudos konferencijoje sakė UNCTAD Globalizacijos ir vystymosi strategijų skyriaus direktorius Richardas Kozul-Wrightas.

„Ataskaitoje užfiksuotos didžiulės ekonominės problemos, su kuriomis susiduria okupuota bendruomenė, o Gazos Ruožo atveju jas apsunkina 2007 metais prasidėjusi ekonominė blokada ir nuolatinės karinės operacijos“, – teigė jis.

Ataskaitoje apie anklavo ekonominę būklę 2022 metais nurodoma, kad Gazos Ruožo ekonomika išsekusi, o 80 proc. jo gyventojų gerovė priklauso nuo tarptautinės pagalbos.

„Padidėjus politinei įtampai ir seniai įstrigus taikos procesui, 2022 metai palestiniečiams buvo vieni blogiausių per visą naujausią istoriją“, – nurodoma ataskaitoje.

Joje priduriama, kad COVID-19 pandemija smarkiai paveikė Gazos Ruožo ekonomiką.

„Nors 2022 metais Palestinos BVP išaugo 3,9 proc., realusis BVP vienam gyventojui vis dar buvo 8,6 proc. mažesnis nei 2019 metais prieš pandemiją. Gazos Ruože realusis BVP vienam gyventojui buvo 11,7 proc. mažesnis už 2019 metų lygį ir beveik pasiekė žemiausią lygį nuo 1994 metų“, – teigiama UNCTAD metinėje ataskaitoje.

Joje priduriama, kad šiuo metu vienam Gazos Ruožo gyventojui tenkantis BVP sudaro tik 8 proc. Izraelio BVP vienam gyventojui.

UNCTAD duomenimis, Gazos Ruože nedarbas siekia 45 proc., o Vakarų Krante – 13 proc., o labiausiai tai liečia moteris ir jaunimą.

„Užburtą naikinimo ir dalinio atstatymo ratą reikia nutraukti derantis dėl taikaus, tarptautine teise ir atitinkamomis JT ir Saugumo Tarybos rezoliucijomis grindžiamo sprendimo, kad būtų nutrauktas karinis konfliktas, ir didinant paramos teikėjų paramą karo nuniokotai ekonomikai atkurti“, – rašoma ataskaitos išvadose.

2023 10 25 15:46
Spausdinti